Záchranáři nacvičovali likvidaci dopravní nehody

Ostrava – Agresivita českých řidičů neklesá a úměrně tomu se zvyšuje i možnost stát se účastníkem dopravní nehody. V takové situaci k nehodě vyjíždějí podle stupně závažnosti i složky integrovaného záchranného systému. Na jejich vycvičenosti a kooperaci mnohdy závisí lidský život. Ukázku zásahu u dopravní nehody předvedli o víkendu záchranáři v Ostravě. Při té příležitosti si mohli i řidiči vyzkoušet, jak se zachovat při rizikové situaci na silnicích.

Osobní automobil zaklíněný mezi kamionem a autobusem je dopravní nehodou, při které doslova běhá mráz po zádech. Taková nehoda má většinou tragické následky. Právě takovou ukázku připravili návštěvníkům Dne pro bezpečnější silnice záchranáři z Moravskoslezského kraje. Nácvik takového zásahu je pro záchranáře důležitý. Výjezdy k dopravním nehodám, ve kterých figurují nákladní automobily, totiž patří k těm nejsložitějším. „Při takové havárii manipulujete s mnohem větším tělesem. To znamená, že potřebujete víc lidí a speciálnější techniku, než která je většinou na výjezdových vozech,“ vysvětluje David Kareš ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru v Hlučíně. „Při nácviku záchranáři zjistí, že samotná likvidace dopravní nehody je velice složitá záležitost. Zároveň se seznámí se všemi postupy integrovaného záchranného systému,“ dodává ředitel dopravní policie Leoš Tržil.    

Za nehodami kamionů stojí většinou neukázněnost jejich řidičů. Policie v Moravskoslezském kraji tak kvůli tomu zřídila speciální tým. „Tito policisté procházejí pravidelným specializačním školením, které se zaměřuje zejména na předpisy vztahující se k nákladní dopravě,“ uvádí vedoucí odboru služby dopravní policie Moravskoslezského kraje Jiří Zlý. 

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Nehod a mrtvých za první čtyři měsíce tohoto roku sice v porovnání s loňským rokem ubylo, policii však nadále trápí vysoký počet agresivních řidičů. Policie se proto chce v nejbližší době zaměřit na ně. A to nejen represivně, ale i preventivně.