Vejce lákají na podporu českých zemědělců. Jsou ale z Polska

Hodonín - „Koupí kvalitního tuzemského produktu podporujete českou zemědělskou výrobu,“ je vytištěno na obalu s vajíčky. Nechybí na něm ani český kód CZ. Vajíčka, která jsou ukryta uvnitř, mají kódové označení PL. Pochází tedy z Polska. Ačkoli se tato praktika může  zdát jako klamání zákazníka, výrobce ve skutečnosti žádné zákony neporušil.

Jedno takové plato vajíček s názvem Čerstvá vejce si v hodonínské prodejně Coop koupil i Miroslav Ondra. „Schválně jsem si chtěl zkontrolovat, odkud vejce pochází. Otevřel jsem obal, podíval se dovnitř, jedno vejce po druhém otočil a zjistil, že jsou označená jako polská,“ popsal Ondra nečekaný zážitek z nákupu. Když si šel stěžovat vedoucímu prodejny, dozvěděl se, že podle zákona je všechno v pořádku.

„Zákazníkovi celkem rozumím, ale výrobce splňuje všechny zákonné podmínky,“ vyjadřuje se k zakoupeným vejcím vedoucí prodejny Radek Mezihorák. „Obal je totiž vyroben v Česku a samotná vejce uvnitř jsou již označena správně,“ vysvětlil vedoucí hodonínské Jednoty. Koupí právě tohoto výrobku tak zákazník v žádném případě nepodpoří české zemědělství, jak vágně zmiňuje obal, ale maximálně zdejší papírenský průmysl. 

Úplně stejně, tedy poukazováním na to, že česká třídírna dává do českého obalu označená polská vejce, se hájí i výrobce Schubert Partner.

Výrobce zákon neporušuje

Zákonnost této praktiky potvrzuje i mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. „Na výrobku je sice kód CZ, ale ten se vztahuje pouze k tomu, že vejce byla v Česku zabalena. Na samotných vejcích potom již byl uveden kód polský, což znamená, že tento výrobek je podle vyhlášky v pořádku,“ vysvětlil. 

Mluvčí SZPI mluví o polských vejcích v českém obalu (zdroj: ČT24)

„Kdyby na tom obalu bylo vysloveně uvedeno, že se jedná o vejce od českých nosnic, tak by to už klamání zákazníka bylo. A výrobci by za to hrozila výrazná pokuta,“ dodal Kopřiva s tím, že podobné chování lze označit jako takzvanou klamavou obchodní praktiku. „Takový výrobek je označen v souladu se zákonem, ale přitom je způsobilý uvést zákazníka v omyl,“ objasnil Kopřiva termín.

Zákazník Miroslav Ondra, který na problém upozornil, krčí při objasňování rameny. „Já si myslím, že to není fér. Ale chápu obchodníka. Koupí to od Poláků levně a tady to draze prodá,“ posteskl si. 

Případy, kdy se na jižní Moravě lišila potravina od údaje na obalu

Tramín červený, odrůdové víno

  • Ve víně byly zjištěny chuť a vůně po nežádoucích biologických procesech.
  • Nevyhovující vůně a chuť

Vysočina (salám)

  • Nevyhovující aktivita vody, vysoký obsah tuku a čisté svalové bílkoviny

Vločky jáhelné bio

  • Nevyhovující pach a chuť
  • Výrobek byl žluklý, ačkoli neměl prošlé datum trvanlivosti

Vepřové maso ve vlastní šťávě

  • Vyšší množství tuku než je uvedeno na obale

Kryštof tradiční tuzemský 37,5 % vol.

  • Vyšší množství metanolu než je dáno příslušným předpisem