V americkém Littletonu dva žáci zastřelili a vážně zranili desítky lidí

Littleton (USA) - Dva maskování žáci střední školy v Littletonu v americkém Coloradu, sedmnáctiletý Dylan Klebold a o rok starší Eric Harris, postříleli krátce před polednem 20. dubna 1999 dvanáct spolužáků, jednoho učitele a dvacet dalších osob vážně zranili. Sami poté spáchali sebevraždu. Byli nalezeni mrtví v knihovně, ověšení amatérsky vyrobenými náložemi kolem těla. Ještě před tím stačili nastražit po celé budově desítky podomácku vyrobených výbušnin. Jedna z bomb vybuchla až 11 hodin po příchodu policie.

Motivy jejich počínání se nepodařilo přesně objasnit; vědělo se, že obdivovali nacismus - svůj čin spáchali v den výročí Hitlerova narození, policie však připouštěla i rasovou a náboženskou nenávist. Útok na školu pečlivě připravovali déle než rok. Z jejich deníků vyplynulo, že pokud by jej přežili, chtěli pozabíjet nejméně 500 spolužáků a učitelů a nechat shořet celý objekt. Měli v úmyslu také „unést letadlo a nechat ho zřítit nad velkým městem“, zřejmě nad New Yorkem. Harris s Kleboldem, kteří se hlásili k takzvané „mafii dlouhých černých plášťů“, patřili podle spolužáků také ke gotickému hnutí, předpovídali zánik světa a uctívali satana.

Studenti předposledního ročníku, milovníci zbraní, násilných videoher a filmů, nebyli žádní svatoušci a pocházeli z úplných rodin. Předtím než v osudný den vyrazili vraždit do školy, zašli si ještě ráno zahrát kuželky. Od události v Littletonu, která Ameriku zcela šokovala, se odrazil filmař Michael Moore k natočení snímku Bowling for Columbine. V oceňovaném dokumentu (mimo jiné i Oscarem) se vydal po stopách násilí a kultu střelné zbraně v USA.

Deset let staré události vyvolaly bouři odporu proti volným pravidlům umožňujícím získání zbraní bez bezpečnostních prověrek. Terčem kritiky se stala i kultura násilí, kterou šíří hollywoodská studia. Přesto se ale nepodařilo ani ve chvílích největší kritiky prosadit zpřísnění zákonů o nošení zbraní. Výzvy ztroskotávají na silné lobby zastánců práva držení zbraní. Přesto, že bezpečnostní opatření se od té doby zpřísnila, tragédiím se nedaří zabránit.

Strůjci masakru z Columbine byli také zřejmě inspirací pro vůbec nejhorší případ školní střelby v USA, kdy v roce 2007 na Virginském polytechnickém institutu postřílel třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu 32 lidí. Ten Harrise a Klebolda zmínil v manifestu, který stačil během řádění zaslat americkým médiím, a označil je za „mučedníky“. „Domnívám se, že jde o napodobenou událost,“ řekl Bill Woodward ze Střediska pro studium a prevenci násilí.