Umění v obýváku. Bytové galerie jsou na vzestupu

Brno – Divadelní představení, literární čtení či výtvarné výstavy v soukromých bytech byly v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století běžnou záležitostí. Kvůli tlaku režimu se totiž řada umělců musela uchýlit do ilegality a jejich fanoušci mohli obdivovat jejich tvorbu pouze v bezpečí soukromých domů a bytů. Dvacet let po pádu komunistického režimu se obliba bytových galerií vrací.

Jan Mana a Jitka Zemanová jsou studenti filosofické fakulty v Brně. V rámci studia, a i v běžném životě se zajímají o soudobé umění. Rozhodli se proto část své domácnosti vyčlenit pro vernisáže. V jejich bytě na brněnské ulici Antonínská vznikla v loňském listopadu bytová galerie. Nese název české telefonní předvolby +420. „Naskytl se nám prostor, který je k vystavování ideální. Navíc máme školu, která nás připravila na práci kurátorů,“ vysvětlil důvod vzniku Jan Mana. O něčem podobném přemýšleli už dřív. „Když jsme se tu byli poprvé podívat, hned nám bylo jasné, že je to vhodné místo,“ upřesnila Zemanová.

Od středy až do konce září se zájemci mohou objednat na prohlídku obrazů Oldřicha Tomana s názvem Překrásná je nepotřeba nářku, což je už pátá výstava galerie +420. „Obrazy tohoto autora nebyly v Brně k vidění posledních třicet let,“ uvedl Mana. Majitelům bytu je zapůjčila dcera zesnulého malíře a grafika Tomana. „Věnuje se anonymní krajině. Je to konfrontace subjektu a civilního prostředí,“ popsala jeho tvorbu Jitka Zemanová. Podle Mana a Zemanové je to autor neprávem opomíjený. „Líbily se nám jeho motivy i technika, kterou používal,“ uvedl Mana.

Jitka Zemanová o výstavě (zdroj: ČT24)

Zájemci si obrazy mohou prohlédnout mezi desátou hodinou dopoledne a sedmou hodinou večer. Musí se ale vždy nejprve domluvit. Ať už telefonicky či e-mailem. „Domlouváme se vždy individuálně, tak aby to vyhovovalo oběma stranám,“ uvedla Zemanová.

Vystavování ve vlastním bytě má své výhody i svá rizika. K nesporným výhodám patří finanční nenáročnost těchto galerií. Právě malé náklady jsou jedním z hlavních důvodů vzniku výstav v bytech. Navíc si majitelé mohou sami naplánovat kdy a pro koho svou výstavu otevřou. „Dobré je, že jsme sami sobě pánem,“ objasnil jednu z výhod Mana. Nevýhodou může být částečná ztráta soukromí či například věcí z bytu. „Zatím ale takové zkušenosti nemáme,“ řekl Mana.

Ani návštěvnost není často tak vysoká, jak by si vystavovatelé přáli. Lidé se totiž mnohdy ostýchají objednat a přijít do domácnosti cizích lidí. Podle Mana ale zájem postupně roste. „Na vernisáže je zde v průměru pětadvacet lidí. Běžná návštěvnost výstav se také pohybuje kolem tohoto čísla,“ uvedl Mana.

Podobnou galerii mohou zájemci navštívit i v domácnosti Břetislava Malého na ulici Gorkého v Brně. Vystavuje převážně malíře z brněnské fakulty výtvarného umění.