Tisíce lidí z Moravskoslezského kraje zamíří v sobotu do Prahy

Ostrava - V plném proudu jsou přípravy moravskoslezských odborářů na sobotní demonstraci v Praze. Protestovat se chystají zástupci všech odborových organizací i občanských iniciativ. Odborářští šéfové tvrdí, že z kraje odjede minimálně sedm a půl tisíce lidí.

Kováci - nejsilnější odborová organizace v moravskoslezském  kraji . Na sobotní demonstraci nechali vypravit speciální vlak s 15 vagony. A vyprodaný je do posledního místa. K tomu ještě 30 autobusů a 700 lidí ve veřejných vlacích. Vše za peníze odborů. „Letošní akce bude stát odborový svaz KOVO podle mě tak milion čtyři sta tisíc,“ uvedl odborář Jiří Kozel. Pár míst nabídli Kováci i seniorům. „Do Prahy z Moravskoslezského kraje pojede zhruba sedm a půl tisíce občanů, z toho jedna třetina by mohla být v seniorském věku,“ potvrdil předseda Rady seniorů MS kraje Milan Fabian. Podle mluvčí ČD jsou vyprodány všechny místenky do sobotních ranních vlaků Pendolino, pár míst ještě zbývá ve vozech 1. třídy.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

A stejně odpovídá i mluvčí RegioJetu. Vlastní dopravu si zajistili i školské odbory - na své náklady vypraví 20 autobusů. Sobotní protivládní demonstrace má začít v jednu hodinu odpoledne na Václavském náměstí v Praze.