Stát vysvětluje lidem důchodovou reformu

Ostrava - Důchodová reforma, její druhý a třetí pilíř, to jsou často skloňované pojmy, o kterých toho ale lidé příliš nevědí. Zástupci ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí proto pořádají přednášky a diskuse, aby lidem reformu přiblížili. Snažili se o to i v Olomouci.

Zatímco věk odchodu do důchodu mladí lidé aspoň zhruba tuší, v čem spočívá druhý a třetí pilíř důchodové reformy mnohdy vůbec nevědí. Anebo si o ní nemyslí nic dobrého. Proto se zástupci ministerstev snaží vysvětlit důchodovou reformu pracovníkům finančních úřadů a úřadů práce, ale také veřejnosti.

„To poselství je zásadní a je následující: Stát nebude schopen zajistit v následujících letech takovou výši důchodů, jaká je v současnosti,“ uvedl Jakub Hass z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Dnes připadají na jednoho důchodce čtyři ekonomicky aktivní obyvatelé. Za 40 let, tedy v době, kdy půjdou do důchodu lidé, kterým je teď zhruba mezi pětadvaceti a třiceti, budou podle současného demografického vývoje na jednoho důchodce pracovat jen dva, možná ani to ne. Proto nebude možné se ve stáří spoléhat jen na peníze od státu.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Je potřeba, aby se lidé zajistili sami. A my nabízíme možnost – II. a III. pilíř,“ řekl Haas. Zároveň je potřeba, aby lidé pracovali déle.

Průměrný Čech stráví v důchodu 20 až 21 let. Autoři reformy slibují, že tomu tak zůstane i poté, co se bude věk odchodu do penze průměrně zvyšovat. Zvyšuje se totiž průměrná délka života. Stát přišel s tím, že první penzi dostane občan, tak jako nyní, od státu. Druhou penzi mu vyplatí penzijní fond, do kterého odváděl v produktivním věku část své mzdy. A třetím pilířem jsou jeho vlastní investice a úspory.

„Člověk bude částečně závislý na státu, částečně na finančním trhu. To je, myslím, docela výhodná kombinace,“ řekl Martin Štěpánek z Ministerstva práce a sociálních věcí. Podobný systém už funguje například ve Švýcarsku nebo v Austrálii.