Příznivci Flédy bojují týdnem happeningů za záchranu klubu

Brno - V jihomoravské metropoli dnes začal týden happeningů na podporu hudebního klubu Fléda. Tomu hrozí krach, protože městská část Královo Pole, ve které se klub nachází, zakázala hudební produkci po desáté hodině večer. Své rozhodnutí zastupitelé obhajují hlukem, který obtěžuje obyvatele v okolí Flédy. Příznivci klubu dnes na brněnský magistrát přinesli výzvu, aby městští radní královopolskou vyhlášku neschvalovali.

„Projekt Follow Fénix Fléda odstartuje na nádvoří Nové radnice v Brně. Bájný pták Fénix zatančí a předá poselství, které bude prostřednictvím sdružení Brno kulturní doručeno radním,“ popsal průběh prvního happeningu mluvčí iniciativy Brno kulturní Petr Jan Kryštof. Další část happenigu se odehraje ve středu ráno, kdy zasedá Rada města Brna. Právě městští radní mají ve svých rukou osud královopolské vyhlášky, a tím i klubu Fléda.

Vyhláška městské části Královo Pole má řadu odpůrců, pod petici za záchranu Flédy se k dnešnímu dni podepsalo téměř 11 tisíc lidí. Někteří z příznivců klubu vyhlášku označují za diskriminační. Je totiž velmi úzce specifikovaná, co týká místa platnosti – omezuje zahrádky a podniky s veřejnou projekcí hudby na Štefánikově ulici v budovách s popisným číslem 18 až 28. Tyto provozovny musí omezit provoz a zavřít nejpozději ve 22 hodin, a to jak ve všední dny, tak i o víkendech. Zatímco Flédu a přilehlé podniky by nařízení zřejmě zlikvidovalo, o pár metrů dál mohou kluby i bary normálně fungovat. 

„Motiv Fénixe symbolizuje nezdolnou pozitivní energii a vůli k životu. Nyní povstal díky spojení tisíců lidí a je stvořen z archů jejich podpisů na podporu Flédy, legendárního kulturního prostoru, který v Brně existuje více než sto let.“

Petr Jan Kryštof, mluvčí iniciativy Brno kulturní

„Zavedení vyhlášky neřeší problém s hlučností, ale fakticky způsobí zánik významného hudebního klubu. Není jasné, co je cílem královopolských radní – chtějí klub zlikvidovat? Nebo si přejí, aby fungoval a nerušil okolní obyvatelstvo?“ řekl Kryštof. Podle něj mají aktivisté upozornit na širší kontext a význam klubu, jehož jméno je známé nejen v Česku, ale i za hranicemi. „Obrovský celorepublikový ohlas petice na záchranu Flédy svědčí o mnohém. Právě proto jsme zvolili jako motiv projektu bájného ptáka Fénixe, který vždy znovu povstane z popela. Je to symbol nezdolnosti, jenž má poukázat na dlouhodobou udržitelnost a potenciál Flédy,“ dodal Kryštof. 

Nehledě na výsledek jednání Rady města Brna plánují příznivci klubu na čtvrtek 10. května třetí setkání, tentokrát na náměstí Míru. „Zda bude jeho náboj smířlivý, oslavný, nebo bojovný – záleží právě na středečním rozhodnutí radních. Celý projekt pak zakončí minuta ticha ve 22 hodin, ke které se přojí desítka brněnských klubů,“ uzavřel Kryštof.

„Chtěli bychom, aby 10. Května v 10 hodin večer 10 největších klubů v Brně na minutu ztichlo. Aby bylo vidět, jaké to je, když ve městě není žádná hudební produkce. Zatím se slíbily připojit například kluby Faval, Metro, Mersey, Leitnerova nebo Melodka.“

provozovatel klubu Fléda Lukáš Stara

Příznivci Flédy donesli své výhrady na brněnský magistrát
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Rozhodne se nejdřív v červnu

O osudu královopolské vyhlášky brněnští radní jen tak nerozhodnou. Návrhy na omezení hlučnosti nejen ve Štefánikově ulici, ale i na dalších místech, musí nejprve projít jednáním v komisích. Radní by vyhlášku týkající se Flédy mohli dostat na stůl nejdříve 19. června, teprve pak ji musí posoudit i zastupitelé města. 

Starosta městské části Královo Pole nechce až do rozhodnutí magistrátu situaci komentovat. Na královopolské radnici však mezitím opustil svůj zastupitelský post jeden z nejhlasitějších kritiků Flédy a zároveň majitel sousedního domu Jan Kratochvil (nez.).

Fléda alias Brněnský netopýr

Historie klubu sahá až do roku 1911. Původně vznikl jako obdoba vídeňského kabaretu Wiener Fledermause a nesl název Brüner Fledermause (Brněnský netopýr). Mezi lidmi se však brzy zažila zkrácenina „Fléda“. Byl prvním klubem ve městě, kde se začal hrát jazz. V 70. a 80. letech pak sloužil jako televizní studio. Po skončení nájemní smlouvy s Českou televizí v roce 2000 byl postupně přebudován na filmový a hudební klub. Pořádají se tam filmové přehlídky, koncerty různých žánrů od jazzu, techna až po vážnou hudbu a také divadelní představení. V klubové scéně je jeho jméno proslulé v celorepublikovém měřítku.