Přetížený tah z Česka na Slovensko čeká nezbytná oprava a také kolony

Třinec - Hlavní silniční tah z Česka na Slovensko čekají od dubna do srpna opravy. V úseku Nebory - Bystřice budou silničáři kompletně měnit asfaltový koberec. S problémy a výrazným zpožděním budou muset počítat zejména řidiči kamionů.

Denně projede po silnici 1/11 dvacet tisíc aut, z toho tři tisíce kamionů. Na kvalitě cesty je to každou další zimu znát. Podle Ředitelství silnic a dálnic je nejvyšší čas cestu opravit. Opravovat se bude i jeden z nejrozbitějších úseků ve Vendryni. Děr je tam tolik, že se jim řidiči musí vyhýbat jako lyžaři tyčkám při slalomu.

„Stav je dlouhodobě špatný a nic se s tím neděje,“ konstatoval řidič Petr Kuběna. Je to problém, protože zalepení každého výmolu na už tak přetížené silnici působí dlouhé kolony. Krizový štáb třinecké radnice proto řeší, jak silnici opravit, aby na ní nestály kolony aut až na Slovensko.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Nákladní doprava na 1/11 zůstane, ale bude řízená světelnou signalizací,“ uvedla starostka Věra Palková. Šéf krajské dopravní policie Jiří Zlý dodal, že osobní automobilová i autobusová doprava by se překlopila na náhradní trasy. Původně se počítalo s tím, že by se kamiony mohly na Slovensko dostat přes hraniční přechod Bílá. Jenomže se protáhla příprava oprav silnice kolem přehrady Šance i estakády ve Frýdku-Místku.

Policie se připravuje i na nejhorší variantu, že by v jediném průjezdném pruhu silnice I/11 u Třince došlo k nehodě a doprava by v jihovýchodě regionu zkolabovala. Zabránit tomu mohla výstavba nového obchvatu Třince, jeho příprava se ale neustále protahuje. Podle posledních zpráv z ministerstva dopravy by stavba prvního úseku z Oldřichovic do Vendryně mohla začít příští rok na jaře.