Obce i města trápí náklady na osvětlení. Snížit je mohou nová LED svítidla

Hluk (Uherskohradišťsko) - Energeticky náročná světla, která ale téměř nesvítí. To je večerní realita nejedné obce či města. V Hluku ročně za elektřinu na osvětlení vynaloží tři čtvrtě milionu korun. Pokud by lampy vyměnili za moderní LED svítidla, náklady by klesly na dvě stě tisíc ročně. Na pořízení nových svítidel by rádi získali dotaci. Vše ale záleží na rozhodnutí Evropské komise.

„Devadesát procent měst a obcí má buď špatná, nebo energeticky náročná světla,“ tvrdí starosta Hluku Jan Šimčík (ODS). Když ve městě hledali způsob, jak ušetřit, jedním z návrhů bylo i úplné zhasnutí světel. To ale vedení Hluku okamžitě odmítlo. Mnohem více by jim v Hluku pomohla modernizace energeticky náročných lamp, z nichž některé jsou staré i padesát let.

Nové LED lampy navíc nabízí i možnost stmívání – v pravidelných intervalech, pravděpodobně od půlnoci do čtyř hodin ráno, by se lampy utlumily. „Do světel by se nainstalovaly tzv. předřadníky, které se naprogramují a v určitou dobu sníží příkon do světla,“ vysvětluje Šimčík. Podle vypracovaného auditu městského osvětlení by obnova svítidel v Hluku přišla na pět a půl milionu korun. Peníze by se na úsporách vrátily asi za deset let.

Starosta Hluku ukazuje nevyhovující osvětlení (zdroj: ČT24)

„LED svítidla jsou úsporná. Světlo je navíc vyzařováno jedním směrem, tím pádem je efektivita svítidla daleko lepší,“ říká jednatel společnosti vyrábějící osvětlení Jaromír Němec. Nevýhodou jsou ale vyšší pořizovací náklady. „LED svítidla jsou dražší než sodíková. Cena se pohybuje okolo osmi až patnácti tisíc korun,“ vypočítává Němec. Oproti sodíkovým lampám nabízí nové LED lampy až padesátiprocentní úsporu elektrické energie.

Město Hluk by rádo využilo dotačního programu, který by jim pořizování nových lamp značně usnadnil. Zatím ale není jisté, zda plánovaný dotační program vůbec schválí Evropská komise. Zástupci města jsou tedy připraveni zaplatit modernizaci svítidel i ze svého. „Celkem máme asi čtyři stovky světel a vyměnit bude potřeba alespoň tři stovky,“ upozorňuje Šimčík.

Vypsání dotačního programu podporuje i Ministerstvo životního prostředí. O dotace na obnovu pouličních světel žádalo ministerstvo už loni. Kvůli nevyčerpaným penězům z programu Zelená úsporám ale neuspělo. Pokud se nepodaří získat peníze z dotačního programu ani tentokrát, vedení Hluku zaplatí osvětlení ze svého.