Lenina lze bez problémů srovnávat se Stalinem

Praha – Revolucionář Vladimír Iljič Lenin je stále zdrojem inspirace a poučení pro současné komunisty. Strategickým cílem českých komunistických stran je socialismus, který chtěl v Rusku vybudovat i Lenin. Ten je znám především jako teoretik a organizátor takzvané Velké říjnové socialistické revoluce. Lenin, „nejživější ze všech živých“, zemřel právě 21. ledna 1924 v necelých čtyřiapadesáti letech. Tělo vůdce bolševické revoluce bylo uměle zakonzervováno a dodnes je jednou z hlavních „atrakcí“ ruské metropole. Veškeré výzvy k pochování mrtvého člověka vyzněly do ztracena.

Přesto, že v Rusku Lenin už dávno není modla, stále se najde spousta lidí, kteří jej obdivují. Lidé si stále myslí, že Lenin vše myslel dobře, chtěl lidem dát chleba a půdu a všechno špatné, co se v Rusku stalo, zavinil Stalin.

Podle komentátorky Petrušky Šustrové však Leninovy činy lze bez problémů srovnat s činy Stalina. Lenin sice zpočátku v rámci strany musel diskutovat se svými oponenty, ale jak stoupala jeho moc, stále častěji své oponenty likvidoval. „Proto mýtus, že Stalin byl horší, než Lenin, je nesmysl,“ tvrdí Šustrová.

„Kdo na církevní svátek nepřijde do práce, má být bez rozdílu zastřelen.“

„Lenin by bez Stalina vůbec nebyl možný, protože Stalin díky svým kriminálním činům - loupeže v bankách, pirátství, vydírání, vybírání výpalného - financoval Leninovo centrum,“ dodala Šustrová pro ČT s tím, že Leninovi nelze upřít schopnosti, inteligenci či vzdělání, nicméně z jeho pohrdání lidským životem běhá člověku mráz po zádech.

Leninovy myšlenky však již nejsou aktuální. Málokdo se zabývá jeho odkazem. Ruští komunisté, kteří pravidelně pokládají květiny k mauzoleu, se také hlásí k poněkud jiným myšlenkám, než hlásal Lenin. Ani ruští fašisté a tzv. rudí radikálově nepovažují Lenina za svého idola. Ačkoli Leninovy pomníky stále stojí na hlavních náměstích mnoha ruských provinčních měst a jeho jméno je dosud v názvech kolchozů, ulic i institucí, tato historická postava sovětských dějin už není pro dnešní Rusko významná. Je spíše zneužívaná, stejně jako je zneužíváno Leninovo tělo.

Ojedinělými návštěvníky mauzolea na Rudém náměstí jsou dnes spíše cizinci, než Leninovi krajané. Málokdo dnes chodí uctívat člověka, který změnil dějiny monarchistického Ruska. Před hrobkou už dávno nejsou fronty. Vstup je volný, pětkrát do týdne. Dříve byl Lenin oblečen v uniformě, dnes tam leží v civilu.

V přítmí, pod skleněným krytem leží tělo. Dobře uchované. Lenin je skutečně „jako živý“. Nikdo se u něj nesmí zastavit. „Vyndejte si ruce z kapes a sundejte si čepici,“ vyzval před vchodem do hrobky příslušník ochranky jednoho z mála návštěvníků. Vchod do mauzolea je přísně hlídán. Ačkoli před vstupní bránou už není čestná stráž, přístup k budově je provázen přísnými bezpečnostními opatřeními. Policisté prohledávají každého návštěvníka už zhruba sto metrů před vchodem. Je nepřípustné vstoupit do mauzolea s větším zavazadlem, fotoaparátem, kamerou, či diktafonem.

Leninova vdova Naděžda Krupská byla proti balzamování Leninova těla - „uchování těla na věčnost“ a prosila sovětské vedení, aby jejího muže pohřbilo. Nikdo však na její slova nedal. Krupská přitom zdaleka netušila, co všechno se s tělem jejího mrtvého muže provádělo. Leninova mrtvola byla máčena v koupelích s glycerínovým roztokem, lebka provrtána, prsty i dlaně rozřezány. Přední i zadní část trupu byla zhruba ve dvaceti místech naříznuta, aby se prý roztok lépe vstřebal.

Uložení Lenina do mauzolea prosadil Josif Stalin, který se stal jeho nástupcem. Ten také vymyslel tribunu nad mauzoleem. Chtěl prý dokázat, že „živý Bůh“ (Stalin) je víc, než „mrtvý Bůh“ (Lenin). Dodneška tuto jeho vizi nikdo nedokázal překonat.

Lenin zemřel v roce 1924 s přáním být pohřben v rodinné hrobce v Petrohradě. Místo toho jej nabalzamovali a vystavili nejprve v provizorním dřevěném, později v současném kamenném mauzoleu. Od pádu sovětského režimu se v Moskvě vedou diskuse, co s tělem bolševického vůdce. Někdejší prezident Boris Jelcin byl pro jeho pohřbení, narazil ale na opozici vedenou komunisty.

  • Vladimir Iljič Lenin zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/81/8055.jpg
  • Lenin v mauzoleu zdroj: www.fullmetalcynic.wordpress.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/632/63191.jpg
  • Josif Vissarionovič Stalin autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/15/1465.jpg