„Hamas používá civilisty jako lidské štíty,“ říká velvyslanec Izraele v ČR Jaakov Levy

Vojenská operace v pásmu Gazy pokračuje. OSN, Evropská unie, Spojené státy americké, Arabská liga, Rusko i Turecko, ti všichni už vyzvali k dlouhodobému příměří. Zatím bez výsledků. Až na to, že 7. ledna obě strany přerušily boje alespoň na tři hodiny. Z Blízkého východu se jeden po druhém vracejí diplomaté a státníci. Podle francouzské delegace Izrael a palestinská samospráva už souhlasí s návrhem příměří. Od něj je ale ještě ke konci bojů dlouhá cesta. Pohled jedné z válčících stran přišel do Interview ČT24 ze 7. ledna reprezentovat velvyslanec Izraele v České republice Jaakov Levy. Moderovala Daniela Drtinová.

Izraelská vojenská operace v pásmu Gazy začala 27.  prosince. Izrael do této doby ztratil devět obětí, z nich je šest vojáků a tři civilisté. Palestinské zdroje uvádějí 635 svých mrtvých. Podle OSN jsou třetina z nich civilisté. Jak dlouho tato válka může ještě trvat?
Izraelská operace je sebeobrana. Je to obrana civilního obyvatelstva a bude trvat tak dlouho, dokud nedojde k fundamentální změně. Ta musí sestávat ze tří prvků. Je to ukončení ostřelování izraelských sídel Hamasem. Také musí skončit ilegální pašování zbraní a výbušnin (některé jsou až z Íránu a dostávají se do Gazy ilegálními tunely). A nakonec je to vytvoření důvěryhodného a ověřitelného mechanismu s mezinárodní podporou, aby nedošlo k opakování podobné situace.

Izrael asi nečeká, že by Hamas podepsal kapitulaci?
Nehovoříme o kapitulaci, nehovoříme o podpisu Hamasu. Hamas je nestátní aktér. I u vás je označován za teroristickou organizaci. Spolupracujeme s důvěryhodnými stranami, abychom zavedli tento mechanismus. Doufáme, že bude udržitelný, skutečně silný, dlouhotrvající, neomezený časem.

Interview ČT24

Cílem Izraele je zničit Hamas. Co to ale znamená v praktické rovině? Jak konkrétně se to pozná? Sama si to neumím představit.
Ani já si to nedovedu představit, protože naším cílem není zničit Hamas. To nikdy nebylo prohlášeno za cíl. Naším cílem je ukončit ostřelování izraelských měst nebo vesnic a pašování zbraní a výbušnin. Jakmile dosáhneme toho cíle, operaci ukončíme.

Stačilo by k ukončení operace, kdyby Hamas řekl, že přestane ostřelovat Izrael a bude dodržovat příměří?
Ne zase tak přesně. Takovéto slovní prohlášení může změnit hned další den. Půlroku jsme měli tento stav klidu a Hamas ho jednostranně skončil. Očekáváme nový mechanismus. Pracujeme na něm velmi pečlivě, také po návštěvě trojky, kterou vedla Česká republika. Doufáme, že tato návštěva tomu napomůže. Spolupracujeme i s Egyptem, také Francouzi se zapojili do vyjednávání o vytvoření tohoto mechanismu.

Odhady analytiků tvrdí, že čím větší budou počty obětí, tím více bude sílit tlak na ukončení války. Lidé začnou pochybovat o její smysluplnosti. Dokdy potrvá podpora této operace i uvnitř Izraele?
Samozřejmě na oběti myslíme. Litujeme jich. Na izraelské straně je obětí méně. Daleko více jich je na palestinské straně. Jenže to spočívá v tom, že Hamas používá civilní populaci jako lidské štíty. Zbraně, rakety umístili do budov, které jsou blízko škol, nemocnic a mešit. Vůbec nehledí na to, jestli se ublíží civilnímu obyvatelstvu při bojích proti vojákům.
Na druhé straně Izrael brání svou civilní populaci velmi pečlivě. Máme kryty, vždy, když padají rakety, je poplach a připravená okamžitá lékařská péče. Civilisty nepokládáme za lidské štíty. Izraelská veřejnost podporuje operaci, protože chápe cíl - ukončit ostřelování izraelských vesnic a měst, které jsou poblíž Gazy.

Část pásma Gazy je zaminovaná, Hamas má podle některých specialistů až 25.000 bojovníků. Těžko můžete věřit tomu, že Hamas opravdu odzbrojíte a že přestane útočit na Izrael. Jaký má v tomto kontextu tato válka smysl? Proč je nutné, aby při ní umíraly desítky palestinských civilistů, ale také lidé v Izraeli?
Izraelská operace se zaměřila na bojovníky a teroristy Hamasu, na odpalovací místa pro rakety a také na tunely, které bombardujeme ze vzduchu. Doufám, že jsme už zasadili těžkou ránu zbraním Hamasu.
Také očekáváme, že se Hamas, jakmile operace skončí, vyvaruje dalšího ostřelování Izraele právě kvůli obětem, které utrpěl. Většina obětí v Gaze jsou totiž podle našich odhadů právě bojovníci Hamasu a teroristé, nikoliv civilisté.

Ministr zahraniční Karel Schwarzenberg za české předsednictví Evropské unii řekl: „Ani právo státu na sebeobranu nedovoluje akce, kterými trpí civilisté.“ Pokud Hamas nevymažete z mapy světa, což se s pravděpodobností hraničící s jistotou nestane, proč ti lidé zemřeli? Kde je smysl jejich oběti?
Používají vlastní obyvatelstvo jako potenciální oběti proti Izraeli. Přejí si, aby Izrael vytvořil ještě více takových obětí i mezi členy Hamasu a jejich vůdci. Chtějí ukázat světu, že Izrael takto ostentativně zabíjí civilisty.
Pokud se na Hamas podíváte v minulosti, byli tam mnozí sebevražední atentátníci. Proč by si rozumný člověk vzal výbušniny a chtěl zabít sebe i nevinné civilisty? To je stav mysli teroristů. V Izraeli a Evropě nedokážeme zcela pochopit hluboké motivy takového jednání. Ovšem pokud bojujeme s takovýmto stavem mysli, nesmíme mu podlehnout.

Když toto říkáte, blikne mi jako  Evropance protiargument: Hamas přece není totéž co Palestinci?
Jistě. Palestinci na západním břehu pod vedením Mahmúda Abbáse jsou partneři Izraele. Společně odmítáme terorismus a v posledním roce jednáme, abychom vyřešili izraelsko-palestinský konflikt mírovou cestou. Také s námi sdílejí názor, že Hamas se před rokem a půl zmocnil vojensky Gazy a vykopl zvoleného prezidenta a jeho další představitele.
Doufám, že až tato krize skončí, začneme znovu jednat. Doufejme, že Mahmud Abbás uplatní svůj civilní úřad a bude zastupovat palestinské civilisty, kteří si přejí dohodu s Izraelem.

Humanitární situace v Gaze se zhoršuje den za dnem. Bez vody je až sedm set tisíc lidí z jednoho a půl milionu tamních obyvatel. Nejsou pohonné hmoty, chybí potraviny, hrozí výpadek elektřiny. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže se zdravotníci nemohou kvůli intenzivním bojům dostat k nejhůře postižený lidem. Počty mrtvých proto Červený kříž odhaduje až na sedm set.
Dnes obě strany přistoupily na tříhodinové příměří. Podle posledních informací se boje obnovily. Proč Izrael nemůže přistoupit alespoň na dvoudenní příměří, během kterého by se podařilo Gazu dozásobit a ošetřit nejhůře zraněné Palestince?
To je jeden z bodů, o kterém celá trojka při jednání s Izraelem hovořila. Mluvili o svém znepokojení, debatovali jsme i o aktivních návrzích. Třeba o přerušení bojů od jedné do čtyř odpoledne, aby obyvatelé v Gaze dostali zásoby, léky atd. Toto přerušení ale nebude jediné. Oznámíme takové přerušení čas od času, pokud Izrael nebude v průběhu těchto pauz ostřelován.
Včera dopoledne, když jsme jednali s izraelským premiérem a prezidentem, české předsednictví požádalo Izrael o určité kroky v humanitární pomoci. Předevčírem jsme také vytvořili zdokonalené centrum humanitární pomoci vedené Izraelem. Nepůsobí tam ale jen Izrael, vyzvali jsme i Evropskou unii, aby se zapojila do této pomoci a dohlížela spolu s humanitárními koordinátory na lepší přesuny humanitární pomoci.
Nakonec bych jen podotkl, že i při dnešní tříhodinové pauze Hamas v některých oblastech zabránil civilnímu obyvatelstvu, aby se dostalo do distribučních center pro jídlo a léky.

Operace „Lité olovo“, která začala 27. prosince během židovského svátku chanuka, svátku světel, dostala jméno podle verše z jedné básní o chanuce…
Nikoliv. Název pochází z počítače. Všechny názvy vojenských operací, ale i třeba vojenských cvičení takto vznikají. Možná počítač věděl, že je chanuka, nevím.
Samozřejmě to pokládáme za velice vážnou věc. Izraelské obyvatelstvo musí trpět někdy až šedesáti raketami denně. Vím to z vlastní zkušenosti. Moje sestra žila v jedné z osad v Gaze, byla evakuována před třemi roky. Teď žije poblíž Gazy. Před dvěma dny jsem byl v Izraeli a řekla mi, že nebyli vůbec chráněni. Byli ostřelováni minomety, až nakonec získali nějaké dočasné úkryty. Týká se to mnohých rodin každého z nás. Nebereme to lehkovážně.

Palestinci jsou v Gaze zablokováni. Pokud mají pouze palestinské doklady, ze smrtícího sevření se nemohou dostat. Diplomaté hovoří o tom, že jedním z řešení by bylo otevření přechodů do Gazy. Bere to Izrael jako možné východisko k vyřešení stávajícího problému nebo ne?
Než před pár léty začaly sebevražedné atentáty, přicházelo do Izraele pracovat bez překážek z pásma Gazy každý den 130.000 lidí.
Proč bychom měli dnes omezovat pohyb Palestinců z Gazy do Izraele? Protože někteří z nich byli sebevražední atentátníci. Navíc nejsou to jen hranice s Izraelem, ale i s Egyptem. Proč i Egypt omezil volný pohyb Palestinců z Gazy? Jistě to má důvod, který Izrael sdílí.
Jsme znepokojeni. Dokud tento druh terorismu bude pokračovat, musíme omezit svobodu pohybu. Jakmile hrozba zmizí, vrátíme se snad k normálním časům, jak to bylo před druhou intifádou.

Otevření přechodů bylo už součástí smlouvy z roku 2002, která nakonec naplňována nebyla. Co bylo dříve? To, že hraniční přechody nebyly otevřeny, čímž se lidé v Gaze cítili být pod okupací, které se brání? Nebo hraniční přechody uzavřel Izrael až poté, co se začali objevovat sebevražední atentátníci?
V poslední dekádě jsme vytvořili otevřené hraniční přechody. Navíc jsme spolu s Evropskou unií a dalšími zeměmi vytvořili průmyslové zóny, různé přechody pro zboží, služby a lidi. Hamas však od doby, kdy převzal Gazu, tyto přechody ostřeluje, posílá tam nákladní vozy s výbušninami, zabíjí ty, kteří na přechodech působí. Evropská unie měla na jednom z přechodů pozorovatele, ale asi před rokem museli odejít právě kvůli hrozbám terorismu ze strany Hamasu.
Takže důvod, proč přechody nebyly znovu otevřeny, zde je. Hamas se na ně změřil stejně jako používá civilisty jako lidský štít. Jde jim o to, že když budou lidé trpět a nebude humanitární pomoc, budou s nimi proti Izraeli. To je jejich myšlenka, která je nesprávná a nelidská.

Může se stát, že se Izrael pokusí místa ovládaná Hamasem obsadit, aby je dostal pod kontrolu?
Ne. Izrael neplánuje kontrolovat nějaké území v Gaze. Cílem operace je zasadit ránu teroristům Hamasu. Nechceme okupovat jakoukoliv část Gazy. Doufám, že nebudeme muset udělat nic podobného.

Palestinský velvyslanec v České republice Mohamed Salaymeh Radiožurnálu řekl: „Hamas může být poražen jediným způsobem. A to tak, že Izrael umožní rozvoj života lidem na západním břehu. Lidé v Gaze se pak Hamasu budou chtít zbavit, protože budou chtít žít tak dobře jako ti na západním břehu.“ Nebude toto nakonec jediná cesta, jak Hamas dostat na kolena?
Naprosto souhlasím s palestinským velvyslancem a jeho postřehem. Také na tom s palestinskou vládou a prezidentem Abbásem poslední rok a půl pracujeme. Například jsme v Betlémě uspořádali ekonomickou konferenci s obchodníky z arabského světa, Izraele i odjinud, abychom posílili ekonomiku a také turistický ruch na západním břehu, který vzrostl. (V Betlémě vzrostl turistický ruch o sto procent, měli přes milion turistů.) Takže spolupracujeme na tom, abychom zlepšili bezpečnost v této oblasti.
Snažíme se také vycvičit síly v Jordánsku, abychom zajistili bezpečí a klid. S Palestinci spolupracujeme ekonomicky, abychom zlepšili jejich hospodářskou situaci. To je pro ně totiž atraktivnější než politika sebevražedných atentátníků a raketové útoky z Gazy.

(redakčně kráceno)