Dokumentaristé se na jeden den proměnili v redaktory ČT Brno

Brno – Události v regionech očima čtyř dokumentaristů a jedné dokumentaristky. Jak si poradili se zpravodajstvím? Zvládli svoji reportáž v jediném dnu natočit, napsat a sestříhat? Projděte s námi den Eriky Hníkové, Roberta Kirchhoffa, Víta Klusáka, Jana Gogoly ml. a Martina Marečka v Redakci zpravodajství ČT Brno.

Vít Klusák dostal příležitost se se svým tématem popasovat jako první. Už ve čtvrtek dostává zadání: zachytit finálový zápas mezi brněnskou Kometou a Pardubicemi. „Trochu se toho lekám, protože Brno je toho tak plné – tady je asi 12 tisíc lidí, na stadionu snad sedm tisíc. Tak se trochu bojím. Kdybych měl komornější téma, tak bych byl pevnější v kramflecích. Ale těším se, že zažijeme různé pozoruhodné situace,“ řekl krátce předtím, než začal s natáčením. Vedle práce redaktora se ujal také kamery.

Natáčení Víta Klusáka s fanoušky Komety (zdroj: ČT24)

K ruce mu byl redaktor Michal Šebela. „Hodně mě překvapilo, že je Vít Klusák tak samostatná jednotka. Sám se ujal kamery, v podstatě jsme se vždycky jen na chvíli sešli, řekli si, co by bylo dobré natočit, a on pak zmizel a přišel až na domluvený sraz,“ popsal natáčení Šebela.

Ještě před ranní poradou zamířil Vít Klusák do střižny. „Vybral jsem tři záběry, které bych tam chtěl mít, a už jsme na čase 4 a půl minuty. Pro zpravodajství je to prý moc dlouhé, takže budu muset vymyslet klíč na to, co z toho ještě vyhodím,“ řekl Klusák. Objektivita je podle něj relativní pojem a svoji reportáž o Kometě chce naopak pojmout subjektivněji.

Natáčení s Vítem Klusákem očima Michala Šebely

„Nejlepší historku mám přímo z arény, kde jsme točili v mumraji. Během toho navíc Vítu Klusákovi ještě volalo Studio 6 ze zpravodajské ČT24 ohledně rozhovoru. Hned poté ho zpovídala naše kolegyně z redakce Iva Zigmundová. Klusák pak natáčel radost v pardubické kabině, když se na něj obrátila sportovní redaktorka z Prahy s tím, jestli by s ním mohla točit. On jí odpověděl s tím, že teď ne – potřebuje si udělat záběry pro svoji reportáž. Zatímco Vít Klusák si myslel, že chce zpovídat jeho, tak redaktorka si podle toho, jak držel kameru s logem ČT, myslela, že jde o jednoho z přítomných kameramanů, jenž by s ní mohl natáčet rozhovory s pardubickými hokejisty.“

Reportáž Víta Klusáka v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)

Den D - den dokumentaristů ve zpravodajství

Půl deváté ráno – v newsroomu se u ranní porady sešli šéfredaktor Roman Ondrůj, editor Michal Fila, redaktoři a také všichni dokumentaristé. Debatovalo se o konkrétních tématech, která mají zpracovat. Po společné poradě si spolu dvojice dokumentarista-redaktor znovu prošla plán natáčení. Jako první do terénu vyjela Erika Hníková společně s redaktorkou Ivanou Šmelovou.

Další dvojice tvoří Robert Kirchhoff s Barborou Žítkovou, Martin Mareček se Zuzanou Janákovou, Vít Klusák se Zuzanou Neuvirtovou. Ve zlínské redakci spolu s Josefem Kvasničkou natáčí Jan Gogola ml.

Vít Klusák

„V redakci si asi myslí, že jsem hyperaktivní, a tak jsem ke Kometě dostal ještě další téma – soutěž vodicích psů. Už mám představu, jak ho chci pojmout. Záběry budou rozostřené, protože ve filmařské terminologii se jim říká slepé. Chci diváka vytrhnout ze stereotypu, protože očekává ostré záběry,“ uvažoval Klusák.

Odpolední příjezd Víta Klusáka a redaktorky Zuzany Neuvirtové způsobil v Blansku tak trochu poprask. Ale v dobrém slova smyslu. „Vše natáčí rozostřeně, místy i z pohledu psa. Hlavního pořadatele na to dopředu upozornil a jemu se ten nápad moc líbil. Jen pes z nás moc nadšený není. Moc mu to nejde a dělá chyby,“ přiblížila natáčení Zuzana Neuvirtová. Navíc psovi vyrábí překážky nad rámec soutěže – kameru například položil na zem a chce, aby ji pes s paničkou obešel.

Natáčení s Vítem Klusákem očima Zuzany Neuvirtové

"Nějaká nevidomá paní pořadatelům na mikrofon zpívá Kdyby tady byla taková panenka. Vítovi se to moc líbilo, takže paní kvůli nám přidala i druhou sloku. Je krátce před třetí odpoledne a nějaký chlapeček háže po Vítovi kamínky. Nejvyšší čas Blansko opustit. Navíc nám ze čtyřicetiminutové kazety zbývají poslední čtyři minuty."

Reportáž Víta Klusáka v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)

Martin Mareček

Dokumentarista Martin Mareček dostal zadání, které mu jeho kolegové trochu záviděli: zmapovat dění v Břeclavi a přípravy na nedělní pochod. I jeho pojetí bude jiné. Chce zmapovat, jak kauza vznikla, co jsou fakta a co jen dohady. „Navíc se štáb setká s organizátorem každého ze tří nedělních pochodů,“ uvedla redaktorka Eliška Bučinová. To téma v minulých dnech spolu s Filipem Zdražilem zpracovávala a účastnila se porady s Marečkem.  

„Zatímco ráno po poradě a cestou do Břeclavi jsme řešili, jak téma uchopit, teď máme plné ruce práce se sháněním respondentů,“ popsala zpravodajské peripetie další členka břeclavského štábu, redaktorka Zuzana Janáková. Marečkův tým se teď na místě snaží sehnat zástupce různých iniciativ a skupin, které se nedělního pochodu zúčastní.

Tak i Marečkovo téma prošlo od ranní porady značnou proměnou podobně jako u Eriky Hníkové. Nepodařilo se sehnat původně vymyšlené respondenty, a tak se dokumentarista spolehl na náhodu. „Upřímně říkám, že pokud by se mi tohle stalo u natáčení filmu a pětkrát jsem měnil koncept, tak bych s natáčením počkal. Tady si to ovšem dovolit nemůžu,“ vysvětlil Mareček.

Se štábem byli na místě, kde k napadení patnáctiletého hocha došlo. Martin Mareček se ptal kolemjdoucí, co o dané události ví. „Ptá se úplně jinak než my redaktoři. Nejprve respondenta seznámí s tím, o co mu jde. Zeptá se ho předběžně a teprve potom natočí pár vybraných otázek na kameru. Taky díky tomu máme zatím natočeno jen dvacet minut materiálu,“ objasnila postupy dokumentaristy Zuzana Janáková.

Ranní porada s dokumentaristy
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Martin Mareček dorazil i se Zuzanou Janákovou do redakce. Na natáčení spotřeboval jen jednu čtyřicetiminutovou kazetu – tedy přesně tolik, kolik dostali na ranní poradě dokumentaristé jako limit. Ne všichni ale byli tak disciplinovaní. Vít Klusák na Kometě „vytočil“ kazety dvě.

Natáčení s Martinem Marečkem očima Zuzany Janákové

"Překvapilo mě, jak je na natáčení klidný. S kameramanem se dopředu domluvil na to, jak mají jednotlivé záběry vypadat a teď už jeho práci nechává na něm. Sám hodně komunikuje s kolemjdoucími, zjišťuje od nich, co se podle nich v neděli stalo. V tom přístupu je velmi akční. Dokáže se velmi flexibilně přizpůsobit tomu, že se něco změní. A to se ve zpravodajství stává často, takže je to potřeba.

Když dělá Martin rozhovory, tak jdu pryč. Zdá se mi, že má raději klid. Je tu s námi i štáb kolegyně Ivy Zigmundové, kteří nás natáčí při práci. Ani z nich nadšený není. Chtěl, aby od nás šli dál."

Reportáž Martina Marečka v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)

Robert Kirchhoff 

Dokumentarista Robert Kirchhoff vyrazil na natáčení s redaktorkou Barborou Žítkovou. „Ranní diskuse s Robertem byla překvapivá. Má naprosto odlišnou představu, ale ne ve špatném slova smyslu. Je vidět, že o tématu přemýšlí jinak než zpravodajec, více do šířky,“ popsala první dojmy redaktorka Žítková. Cílem štábu Roberta Kirchhoffa je obec Troskotovice. V ní už před časem krajský i ministerský audit odhalily závažné chyby v účetnictví. „Telefonát se starostou trval asi půl hodiny, ale výsledek je dobrý – setká se s námi,“ dodala Žítková.

Štáb už dorazil do Troskotovic, kde se setkal se starostou Michalem Ordošem (nez.), kterého policie obvinila ze zpronevěry 1,2 milionu korun. „Jezdíme se starostou po obci, ukazuje nám, co tady vytvořil. Podařilo se nám ho rozvykládat,“ nastínila průběh natáčení Žítková. „Je to hrozně zajímavé. Robert dokáže s lidmi mluvit a naslouchat, tím se k nim opravdu dostane,“ řekla redaktorka. Dodala, že natáčení je zatím nestandardní a výsledek bude napínavý.

A netradiční natáčení ústí v zajímavý zvrat. „Do obce jsme jeli de-facto s jasnou linkou reportáže, odjíždíme s naprosto rozporuplnými výpověďmi,“ svěřila se Žítková. Tvůrčí atmosféru ale začíná drtit neúprosná realita. „Snažíme se dodržet deadline a být do 15. hodiny v redakci. Stihneme to?,“ ptala se redaktorka, která svědomitě dodržela i požadavek na délku natočeného materiálu na jednu kazetu. Jen si místo standardní kazety vzala tu s tříhodinovou stopáží.

Natáčení Roberta Kirchhoffa v Troskotovicích (zdroj: ČT24)

Štáb Roberta Kirchhoffa a Barbory Žítkové už se vrací do redakce, kde je čeká napsání textu reportáže a střih. „V obci jsme strávili spoustu času, což je běžně ve zpravodajství docela nereálné. Nicméně to nese ovoce, lidé jsou vstřícnější. Cestou v autě debatujeme nad tématem a snažíme se k němu najít nějaký objektivní postoj,“ řekla Žítková. „Je to obohacující. I když se běžně snažíme neslevit z obsahu, někdy nás okolnosti a čas dle hesla “kvalitně, ale efektivně„ donutí slevit z formy. Líbí se mi, že Robert slevit nechce,“ chválila ho redaktorka. Že si dnešní natáčecí den užila, ukazuje i její poslední poznámka: „Už pořád budeme jezdit ve dvou?“

Dvojice dorazila zpátky do redakce. „Bude to asi hodně revoluční,“ svěřila se s tajemným úsměvem Žítková. „Bude to bez komentářů, ty nejsou třeba,“ dodal Kirchhoff. Přivezly s sebou hodinu a dvacet minut natočeného materiálu. Reportáž má mít stopáž zhruba tři minuty, zbytek skončí v „koši“.

„Reportáž bude o Troskotovicích, o tom, co se tady děje. Bude také o Báře a o tom, jak to vnímá člověk, který přijde zvenčí. Bude to vlastně reportáž i o mně, protože Bára jsem v tuhle chvíli i já,“ nastínil podobu svého příspěvku Kirchhoff.

Reportáž Roberta Kirchhoffa v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)

Erika Hníková

Dokumentaristka Erika Hníková dostala téma prodeje ze dvora a jeho častých kontrol. Přestože vyjela spolu s redaktorkou Ivanou Šmelovou jako první, pojetí tématu se u nich v týmu stále krystalizuje. „Pojetí už jsme změnily několikrát. Padl nápad na portrét pana Koutného z Asociace soukromého zemědělství, portrét mléka nebo kontrolorů. Tak uvidíme, pořád se koncepce hodně vyvíjí. Každopádně se to dokumentaristka rozhodla pojmout úplně jinak, než jsem očekávala,“ popsala první minuty natáčení redaktorka Ivana Šmelová.

Tak i Erika Hníková už má téma jasné – točí příběh mléka, které by farmáři sice chtěli prodávat na farmářských trzích, ale raději od toho upouští. Odrazuje je rozsáhlá byrokracie a plnění podmínek, které v Evropské unii nezbytné nejsou.

Jaké je natáčení se zkušenou dokumentaristkou? Podle Ivany Šmelové delší, ale preciznější. „Erika na obrazovce sleduje všechno, co v danou chvíli kameraman točí, a dává mu nejrůznější pokyny. Nejsou ale slovní, protože nechce rušit povídání respondenta. Co má dělat, dává kameramanovi najevo dotekem na zádech. Poklepem mu třeba naznačuje, aby točit přestal nebo začal,“ vysvětlila redaktorka doprovázející Eriku Hníkovou.

A s neobvyklým zadáním přichází také neobvyklé požadavky. Erika Hníková žádá, zda bychom nemohli sehnat zvuk bučení a přežvykování krávy a zvuk padajícího lejna. Podaří se to? Uvidíme v dnešních Událostech v regionech z Brna v 18:00.

Erika Hníková je zpátky v redakci. Společně s Ivanou zamířily na oběd, od rána ještě nejedly. Po návratu se vrhly k počítači a začínají zpracovávat reportáž.

Reportáž Eriky Hníkové v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)

Jan Gogola ml. 

Zlínský štáb redaktora Josefa Kvasničky získal posilu v podobě režiséra Jana Gogoly mladšího. Společně vyrazili do Valašského Meziříčí, kde se zítra koná zásadní referendum – obyvatelé místních částí Krhová a Poličná budou rozhodovat o odtržení od města. „Zatím jsme byli za starostou. Hodně se rozpovídal, a to velmi do hloubky. Některé jeho myšlenky byly až filosofické. Úplně se oprostil od pozice politika a bylo to velmi osobní a lidské,“ popsal natáčení redaktor Josef Kvasnička.

I pro něj je podle jeho slov spolupráce s dokumentaristou přínosem. „Je to úplně něco jiného, než co člověk zažívá při běžné zpravodajštině, kdy se nedostane tak do hloubky. S panem Gogolou se dostáváme více pod povrch věcí, a to i díky jeho otázkám. Je to rozhodně zajímavé a obohacující,“ řekl Kvasnička.

Také Jan Gogola ml. už zamířil do redakce a začal zpracovávat svůj příspěvek.

Reportáž Jana Gogoly ml. v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)

18:00 - Události v regionech z Brna začínají

Navzdory obávám šéfredaktora, editora i produkce se všichni dokumentaristé vrátili včas a zvládli postříhat materiál v dostatečném předstihu. Jsou ještě vzornější než my, shodli se všichni přítomní v redakci. Ještě ráno v to ale nedoufal nikdo.

Krátce před 18. hodinou se dokumentaristé, redaktoři, produkční i kameramani sešli v redakci. Obvykle v newsroomu sleduje zprávy jeden až dva lidé, teď je plno jako při ranní poradě. „Tak to zesílíme, ne?,“ ptal se Vít Klusák. „Já to snad ani nechci vidět,“ přidala se Erika Hníková. Úvodní znělka a na obrazovce diváky přivítal redaktor Petr Malý. Znovu připomněl, že dnešní díl je speciální. Takový experiment ještě zpravodajství České televize nezažilo.

Jedna reportáž střídala druhou a v očích přítomných se pobavení a smích střídá se zamyšlením. Po skončení všichni přítomným dokumentaristům zatleskali. „Jsem velmi spokojený už s tím, že tohle všechno vzniklo. Dnešní natáčení nám hodně dalo – zjistili jsme, že i když se záměry mění, tak přesto se dá vytvořit výmluvný kus,“ shrnul vysílání šéfredaktor Roman Ondrůj.

Dokumentaristé se shodli, že tempo a stres redaktorů, kteří musí v jediném dnu téma vymyslet, natočit a zpracovat, se s jejich tvorbou nedá vůbec srovnat. „Máme výhodu to zastavit, netočit, pokud zrovna ten den některý respondent nemůže. Tady musíte hledat nové řešení, abyste něco vyrobili,“ shrnul rozdíly Mareček.

Vít Klusák o zpravodajství

„Pokud jsem si někdy říkal, proč to zpravodajství neudělají jinak, tak od teď budu mnohem shovívavější.“

Téma Troskotovic a zpracování, které zvolil Robert Kirchhoff, všechny oslovilo. Mimo jiné proto, že dal prostor starostovi obce říct, proč si myslí, že mu předešlé natáčení České televize v obci zničilo část života. „Je neuvěřitelné, jak to lidem mění životy,“ dodal.

„Díky, ale už nikdy víc,“ rozloučil se Robert Kirchhoff.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)