Brněnští strážníci se učí používat defibrilátor

Brno - Brněnští strážníci se budou učit oživovat pacienty, kterým se při těžké dopravní nehodě zastavilo srdce. Městská rada totiž schválila návrh na vybavení policejních aut mobilními oživovacími přístroji. Návrh přidat k výbavě policejního auta i přenosný defibrilátor předložila na bezpečnostní komisi magistrátu sama městská policie. Rada města Brna plánuje v první fázi na projekt uvolnit 1 600 000 korun.

„Ten nápad vznikl z bezprostřední praxe, kdy se setkáváme se spoustou případů, při nichž přivoláme na místo záchranku a čekáme do doby, než přijede. Někdy je však potřeba v případě nouze použít přístroje, které ve vybavení nemáme,“ objasňuje novou roli brněnské městské policie její mluvčí Denisa Kapitánčíková.

Automatické externí defibrilátory, tedy přístroje, které slouží k oživování pacientů, u nichž došlo k zástavě základních životních funkcí, může v případě potřeby použít i úplný laik. Přenosná skříňka, ve které se přístroje transportují, umí dokonce sama udílet přesné pokyny, jak se při defibrilaci postupuje.

Záchrana pacientů je vždy hrou o čas, kdy rozhoduje každá sekunda. Aby tedy policisté uměli defibrilátory co nejrychleji a nejefektivněji použít, musejí projít speciálním školením. „Čím dříve se u fibrilujícího srdíčka defibrilace provede, tím větší je šance, že srdeční rytmus bude vrácen do správného srdečního rytmu, a tím je také dána větší šance na prokrvení orgánů,“ podtrhuje význam času v těchto případech přednosta brněnské kliniky anesteziologie a resuscitace MUDr. Pavel Ševčík.

Například prostějovští policisté absolvovali kurz zacházení s oživovacími přístroji již začátkem tohoto roku. Ani jednou za necelých deset měsíců ale defibrilátory nepoužili.