John Ashcroft tvrdě zasahoval proti korupci a zastává se ozbrojeného boje proti terorismu

Washington/Praha - Za dobu, co ministr spravedlnosti John Ashcroft strávil na ministerstvu spravedlnosti, dostal k soudu spoustu případů korupce úředníků z veřejného sektoru, kteří si přilepšovali při rozhodování o projektech zadávaných ve veřejném zájmu. Ashcroft je zastáncem ozbrojeného boje proti teroristům s tím, že teroristům je nutné znemožnit nalézt útočiště.

Ashcroft založil speciální útvar pro boj s korupcí v soukromém podnikání, k jehož vzniku vedly v USA korupční skandály zapříčiněné zmanipulovanými výsledky podnikání. „V boji s korupcí je důležitá transparentnost - povinnost všechno doložit a poskytnout veškeré informace,“ charakterizoval v Interview ČT24 John Ashcroft americký styl boje s korupcí s tím, že pokud by Spojené státy neposkytovaly záruky transparentnosti a poctivosti, zahraniční podnikatelé by se zdráhali v USA investovat. Proto je nutné zabránit tomu, aby se prostředky určené k prospěchu veřejnosti zneužívaly pro soukromé účely.

Ashcroft, který byl v minulosti často kritizován za přísná protiteroristická opatření přijatá po útocích na USA z 11. září 2001, i dnes tvrdí, že proti terorismu se musíme bránit silou, a to i přesto, že naše rozhodnutí vyvolá násilnou odvetu. „My se chceme rozhodovat na základě toho, co prospěje svobodě a odpovídá lidské důstojnosti. V případě, že naše rozhodnutí někoho motivuje k sebevražednému útoku, pak se musíme vypořádat i s touto skutečností,“ vysvětlil důvody ozbrojeného boje proti teroristům. Zároveň dodal, že je nutné znemožnit teroristům nalézt útočiště. Takové totiž nalezli například v Afghánistánu a poté i v Iráku. Klidné zázemí teroristům nabízí možnosti provozovat výcvikové tábory a mít někde základny potřebné k rozpoutání útoku. „Terorismus nejde zničit v jednom konkrétním státě, je to globální nebezpečí,“ připomíná Ashcroft s tím, že teroristy musíme připravit o finanční zdroje a podporu ze strany některých zemí.

V souvislosti s bojem proti terorismu obhajuje Ashcroft i existenci vojenské základy Guantánamo na Kubě. Připadá mu humánnější lidi, kteří útočí na Spojené státy, zajmout a udělat z nich válečné zločince, než je zabít přímo na bojišti. „Žádný národ na světě nezvítězí tím, že propustí lidi, kteří na něj útočí,“ dodal.

John Ashcroft hájil také často kritizované právo občanů Spojených států držet vlastní zbraň, které jim dává americká ústava. Pro Američany má tento ústavní článek zásadní význam, neboť právo vlastnit střelné zbraně mělo stvrdit osobní svobodu občana Spojených států. Ashcroft se domnívá, že snížit počet trestných činů spáchaných v důsledku držení zbraně lze důsledností policie a přísnějším trestáním odhalených zločinů. „Přísné tresty jsou tou správnou cestou k odstrašení lidí, kteří by chtěli páchat trestnou činnost legálně drženými střelnými zbraněmi,“ objasnil Ashcroft americké vnímání situace.