AVÍZO: Zámek v Mníšku pod Brdy v závěru října

Zámek Mníšek pod Brdy má otevřeno každý den, kromě pondělí až do 23. prosince a nabízí zábavu a poučení dětem i dospělým. 28. října je pro děti připraven výtvarný ateliér, kde si mohou vyrobit mníšecké zámecké strašidýlko nebo se podívat na prohlídku, která je pro ně speciálně upravená. Na své si přijdou i dospělí.

Zámek nabízí k nahlédnutí celkem dvacet místností, které jsou rozděleny do dvou prohlídkových okruhů. Bydlení drobné šlechty za první republiky se v takto autentické podobě zachovalo málokde. Původní dveře, okna, parkety, kamna i výmalba z roku 1910. K tomu prostory upravené tak, jak je v roce 1945 ve chvatu opouštěli poslední majitelé.

Když v roce 2000 Národně památkový ústav přistoupil k zásadní rekonstrukci zámku, hlavním cílem, pokud šlo o vybavení expozic, bylo, aby byly co možná nejautentičtější. Na prohlídkách prvního okruhu máte možnost podívat se na dobové fotografie a porovnat si, jak se podařilo tento záměr splnit. Podle ohlasů návštěvníků, kteří velmi často obzvláště na druhém okruhu odcházejí se slovy: „Tady to vypadá, jako by si Kastové (poslední majitelé), jen na chvilku odběhli. Za chvíli se vrátí, bydlí tu prostě stále.“ Myslím, že je to velká pochvala pro tvůrce expozic, protože působí přirozeně a důvěryhodně.

Prohlídka prvního okruhu trvá 35 minut, druhý okruh vám zabere asi 25 minut. Každý týden jsou připraveny prohlídky a programy pro malé návštěvníky a návštěvnice. Pokud si chcete s dětmi vyrobit zámecké strašidýlko, dát mu jméno a nechat jej vystavené do Vánoc v zámeckých prostorách, máte možnost o státním svátku 28. října od 10.00 – 16.00 hodin. Zámek chystá lákavý a netradiční program po celý advent, který najdete na http://www.zamek-mnisek.cz/. Zpříjemněte si podzimní dny návštěvou krásných míst, kde se budete bavit. Nevynechejte nedaleký Barokní areál Skalku, kde je pro vás v klášteře připravena výstava k 150. výročí narození mníšeckého rodáka, spisovatele F. X. Svobody. Výstava potrvá do konce listopadu.

Program na zámku - otevřeno od 9.30 do 16.30 hod.

Sobota 23. října - prohlídky pro dospělé, pro děti prohlídka s názvem LOUTKOVÁ

Neděle 24. října - prohlídky pro dospělé, pro děti prohlídka s názvem TŘI VĚŽE

Výstava v zámecké galerii – Mníšecko v barvách Petra Velebila

Čtvrtek 28. října - prohlídky pro dospělé, pro děti prohlídka s názvem LOUTKOVÁ

Speciální výtvarný ateliér pro rodiče s dětmi – Vyrob si strašidýlko mníšecké!

Pátek 29. října - prohlídky pro dospělé, pro děti prohlídka s názvem LOUTKOVÁ

Sobota 30. října - prohlídky pro dospělé, pro děti prohlídka s názvem TŘI VĚŽE

Neděle 31. října - prohlídky pro dospělé, pro děti prohlídka s názvem TŘI VĚŽE

Výstava v zámecké galerii – Mníšecko v barvách Petra Velebila

Jana Digrinová, kastelánka

  • Mníšek pod Brdy - interiér zámku autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2034/203340.jpg
  • Mníšek pod Brdy - interiér zámku autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2034/203342.jpg
  • Pozvánka na výstavu autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2034/203343.jpg