Varnsdorf se připravuje na další demonstrace

Varnsdorf – Ve Varnsdorfu se dnes odpoledne chystá další demonstrace proti nepřizpůsobivým občanům. Mítink svolal Lukáš Kohout, známý jako falešný asistent bývalého poslance Jana Kavana. Radnice se ale víc obává sobotního nepovoleného pochodu neonacistů. Víkendové demonstrace bude hlídat nejméně tři sta policistů.

Do ulic Varnsdorfu dnes znovu vyráží těžkooděnci, neboť se zde chystá další demonstrace proti nepřizpůsobivým občanům. Na odpolední mítink na náměstí se chystá asi padesátka lidí. Podle policie není vyloučeno, že se budou opakovat výtržnosti z minulého týdne. Proti projevům rasismu se prý chystá tvrdě zasáhnout. Podle policejní mluvčí Jarmily Hrubešové totiž policie nemůže vyloučit, že účast na shromáždění bude mnohem větší. V takovém případě může dojít k narušení veřejného pořádku nebo k páchání trestných činů s rasovým podtextem.

Více se ale radnice bojí soboty, protože v šestnáctitisícovém městě se chystá neohlášený pochod nacionalistů. Víkendové demonstrace tak bude hlídat nejméně tři sta policistů. Shromáždění budou monitorovat policisté s videokamerami a ti předají vyšetřovatelům potřebné důkazy pro obvinění pachatelů, uvedla policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Emoce se vyhrotily minulý pátek a v sobotu v Rumburku a Varnsdorfu. Páteční demonstrace v Rumburku vyvrcholila pochodem přes romské ghetto. Před rozvášněným davem musela domy místních Romů bránit policie. Situace v regionu se vyhrotila počátkem srpna poté, co skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru.

Těžkooděnci míří do Varnsdorfu (zdroj: ČT24)