Radnice likviduje chráněnou dílnu. Přednost má podnikání

Frýdek-Místek – Pracovních příležitostí pro tělesně a zdravotně postižené je v Česku zoufalý nedostatek. Jen ve Frýdku-Místku je evidováno kolem pěti tisíc handicapovaných uchazečů o práci. Místní radnice na to ale nejspíše nedbá a jedné z mála chráněných dílen brání v existenci. Budovu, kde firma sídlí, prodala firmě, která zde hodlá provozovat soukromou mateřskou školku. Primátorka se navíc zamotala do svých výmluv a vypadá to, že neví, co se děje s majetkem města. Případem se blíže zabýval pořad Reportéři ČT.

Handicapovaní zaměstnanci přijdou o práci

Chráněná dílna, kterou provozuje Miroslav Vacek, dává práci 40 občanům se zdravotním postižením. Část z nich pracovala přímo v dílně, někteří si vydělávali činností doma. Vyráběli podpalovače do krbu, PET lahve, domácí nudle, rozebírali vysloužilé elektronické přístroje, lisovali starý papír a plasty. Pan Vacek se snažil vymyslet pracovní náplň v podstatě podle možností svých zaměstnanců, výdělek pro něj nebyl prvořadý.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Tělesně postižení ve Frýdku-Místku si však brzy budou muset hledat práci jinde. Město, vlastník budovy, kde dílna funguje, totiž v březnu tohoto roku dalo panu Vackovi výpověď ze svého majetku. A proč sociálnědemokratičtí a komunističtí radní, kteří mají v zastupitelstvu většinu, nepodporují takovou sociální činnost?

Radnice nabídla náhradní prostory, které nevyhovují

Vypadá to, že důvody nejsou zcela zřejmé. Přestože nejprve primátorka a senátorka za ČSSD Eva Richtrová prohlašovala, že město chce prostory přebudovat na mateřskou školku, později svůj argument změnila. „Důvody byly více méně v tom, že my se musíme starat o svůj majetek, a když se podíváte, jak ten objekt dneska vypadá, tak je to velmi špatné. Ten objekt je v současné chvíli ve velmi žalostném technickém stavu,“ vysvětluje Richtrová. Provozovatel dílny tvrzení o havarijním stavu budovy odmítá.

Město v srpnu nabídlo chráněné dílně náhradní prostory. „Poslali nám písemnou nabídku nebytových prostor s tím, že největší prostor je šedesát čtverečních metrů. Některé jsou dokonce i v sedmém a osmém nadzemním podlaží,“ říká pan Vacek. Takové řešení však postrádá smysl, zejména vzhledem k faktu, že v dílně pracují imobilní pracovníci a kvůli strojům a další technice je potřeba několik stovek metrů čtverečních.

Prodej, nebo pronájem budovy? Primátorka mlží

Nakonec se ukazuje, že záměr radnice zřídit namísto dílny školku je pravdivý. Problém však je, že zřizovatelem nemá být město Frýdek-Místek, ale soukromý podnikatel, firma Bezan s.r.o. U společnosti, která se dosud zabývala restauračními a zábavními aktivitami, se tudíž dá očekávat, že školka bude fungovat na komerční bázi. Po dočasném pronájmu firma budovu od města odkoupí. „On si to koupí, už to bude jeho majetek, a my můžeme ovlivnit pouze to, aby z toho neudělal zase nějakou restauraci,“ konstatuje člen majetkové komise města Ivan Vrba.

Zastupitelstvo prodej na svém zasedání řešilo a podle Vrby je již sepsána smlouva. Otazníky tedy vyvolává primátorka Richtrová, která tvrdí pravý opak, tedy, že o dalším nakládání s budovou se v orgánu města dosud nejednalo a případně přichází v úvahu jedině její pronájem. Snažila se šéfka města celou situaci zatajit? Nebo za nejasnostmi ohledně transakce stojí špatná informovanost? Jistá je však jen jedna věc. Tělesně postižení ve Frýdku-Místku o svou chráněnou dílnu přijdou a většina z nich bude opět odkázaná na sociální dávky.