Třinec bojuje za zachování vlaku

Třinec - Třinec bojuje za zachování rychlíku Hutník. Pravidelný spoj mezi Třincem a Prahou v připravovaném jízdním řádu na další rok chybí. Ranní spoj přitom využívali hlavně lidé pro cestu do práce a studenti, a to nejen z Třince, ale i z Jablunkovska a Slovenska.

Expres číslo 152, Hutník. Pravidelný odjezd v pět hodin a osmnáct minut. Z informační tabule na třineckém nádraží by měl tento spoj už brzy zmizet. Místním se to nelíbí. Rychlík z jízdních řádů nezmizí úplně, jen mine města od Ostravy směrem na východ. Ministerstvo dopravy tam spoj neobjednalo a České dráhy na dotování peníze nemají. „Snižuje se nám rozpočet pro další rok, máme další omezení, takže musíme i v oblasti objednávky dálkových spojů také šetřit,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

„Na základě ekonomického hlediska se České dráhy rozhodly pro návrh vedení tohoto rychlíku pouze v úseku Praha-Bohumín,“ potvrdila mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Jenže dostat se do Bohumína nebude pro cestující jednoduché. Buď tam budou muset čekat tři čtvrtě hodiny, nebo přijedou deset minut po odjezdu rychlíku. V Třinci už přitom o jeden důležitý spoj před nedávnem přišli. Přestalo sem jezdit Pendolino. Starostka Třince už napsala otevřený dopis na ministerstvo dopravy a v srpnu se tam sama chystá. Jízdní řád se totiž ještě může měnit, konečnou podobu bude mít až v září.