Za modernizací lyžařského areálu Alšovka je politický kalkul

Klášterec nad Ohří – Sjezdovka u severočeského Klášterce nad Ohří se dočká modernizace. Splní se tak sen jednoho tamního opozičního zastupitele. Toho teď jeho bývalí političtí kolegové obviňují ze zrady. Jen kvůli sjezdovce Alšovka, kterou získal do pronájmu, teď podle nich hlasuje s vedením města v důležitých otázkách. Zrada, nebo šikovný politický kalkul?

Šestapadesátiletý Vladimír Klíma je zastupitelem v severočeském Klášterci nad Ohří a jeho životní vášní se stal lyžařský svah nedaleko města, kde prožil mládí a kde později pracoval pro tělovýchovnou jednotu jako vlekař. Tento lyžařský areál s názvem Alšovka byl také důvod, proč vstoupil do komunální politiky. Založil sdružení nezávislých kandidátů, se kterým se dostal do zastupitelstva. Již třetí volební období usiluje o modernizaci Alšovky. Dočkal se teprve letos. Radní vypsali zakázku na její modernizaci a vybrali firmu, která má skiareál za čtrnáct milionů korun vybavit moderní technikou.

Klímovi kolegové, se kterými kvůli modernizaci Alšovky vstupoval do politiky, to vidí jinak. Říkají, že jejich opoziční sdružení zradil výměnou za to, že vedení města jeho projekt podpoří. Město jeho plány totiž přijalo brzy poté, kdy se při hlasováních přidal na stranu koalice.

Jana Dimunová, opoziční zastupitelka:

„Pan Klíma mně, jako dvojce na kandidátce oznámil, že dostal nabídku od vedení města, že za určitý řekněme politický kalkul, mu bude podpořen projekt lyžařského areálu Alšovka.“

Podle Vladimíra Klímy jde o smyšlená tvrzení a zákulisní dohody o areálu odmítá i starosta Klášterce Jan Houška. „Jsem tady třetí volební období. Nikdy jsem se k takovým praktikám neuchyloval,“ hají se Houška. Bývalí političtí kolegové Vladimíra Klímy ale uvádějí konkrétní příklad, kdy loni v září hlasoval v zastupitelstvu pro odvolání oponentů vedení radnice.

Jaroslav Kohout, zastupitel:

„On (Klíma) mi řekl, že opravdu ten jeho postoj je podvázaný tím, že musí podporovat vedení města, že nesmí dojít k jejich odvolání a oni mu za to přislíbili to zasněžení. To mi řekl do očí.“

Pravdou je, že zastupitel Klíma původně zvolený za opozici, se přidal na stranu vedení města loni v září. Díky tomu se koalice starosty Jana Houšky může spolehnout na těsnou většinu jednoho hlasu. Za dva měsíce na to, tedy koncem listopadu, radnice pronajala městský lyžařský areál Alšovka právě Klímovu občanskému sdružení na pět let za sto korun ročně. Od letoška potom město areál dotuje částkou 250 tisíc korun ročně.

Sen pana Klímy se tak postupně plní, nicméně političtí oponenti mu jeho lásku k malebnému kopci hned tak nezapomenou. Vladimír Klíma to ale nakonec ani nepopírá. „Samozřejmě, že v tom hrála roli Alšovka. Protože pokud budu v opozici, a koaliční partneři, kteří jsou v koalici, nebudou chtít realizovat Alšovku, tak se můžete stavět, jak chcete, a prostě ten areál nebude,“ popisuje Klíma.

Lyžařský areál Alšovka (zdroj: ČT24)