ČT letos schválila téměř dvě stě nových projektů

Programová rada České televize schválila do výroby za letošní rok bezmála dvě stovky nových programových projektů. Na setkání s novináři představil generální ředitel Petr Dvořák společně s autory a tvůrci sedm vybraných novinek, které Česká televize v současnosti připravuje nebo natáčí a které jsou už plně výsledkem letos zřízených tvůrčích producentských skupin.

Celkem 189 projektů schválila Programová rada České televize do výroby od konce loňského roku do poloviny letošního října, přičemž 106 z nich byly dokumenty, 26 projektů hrané tvorby, 28 zábavných pořadů nebo eventů, 25 pořadů z oblasti divadla, hudby nebo baletu, dva pořady pro děti a dva animované projekty. Mezi schválenými pořady bylo 10 pilotních projektů, na základě kterých se pak dále rozhodne o samotném natáčení celých cyklů.  U 35 schválených projektů šlo o koprodukce distribučních filmů, zbylých 154 jsou televizní pořady.

„Vzhledem k velkému počtu kvalitních programových námětů, s nimiž kreativní producenti přicházejí, jsme po schválení Radou České televize ještě navýšili letošní investice do vlastní tvorby. Podařilo se to díky úsporám v režijních nákladech,“ říká generální ředitelPetr Dvořáka dodává: „Jsem rád, že se daří otevírat Českou televizi a navazovat spolupráci s respektovanými autory a tvůrci tak, jak jsme při zřizování tvůrčích producentských skupin zamýšleli.“

Mezi vybrané projekty, které ČT připravuje, patří i Petsré vrstvy, vznikající v Televizním studiu Ostrava. Pestré vrstvy jsou první částí zamýšleného cyklu Divadlo v továrně/dole/plynojemu, který vzniká v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové. Jedná se o sérii kultovních site specific divadelních inscenací, jejichž televizní verze stojí mezi žánry televizního filmu, studiové inscenace a záznamu divadelního představení. Stejně svébytný, jako jsou inscenace samotné, tak bude i televizní jazyk, kterým budou tyto inscenace z atraktivních industriálních prostor zpracovány. Adaptace kultovního románu Ivana Landsmanna Pestré vrstvy, odehrávající se v hornické Ostravě, získala Cenu Divadelních novin v kategorii Alternativní divadlo za rok 2011. Natáčelo se v Národní kulturní památce Důl Hlubina, režie se ujal Radim Filipec.

V České televizi působí 20 tvůrčích producentských skupin. Hlavním důvodem jejich založení byl záměr otevřít Českou televizi různým tvůrcům, novým nápadům a podnětům, které naplní poslání televize veřejné služby. Prostřednictvím nově jmenovaných kreativních producentů a Programové rady, která o realizaci projektů rozhoduje, chce být Česká televize rychlejší, flexibilnější a celkově transparentní.