Vlastivědné muzeum mapuje téma fotbal.Je tam Velká fotbalová výstava

Olomouc - Dresy a kopačky slavných fotbalistů, míče z velkých šampionátů, autogramy světových fotbalových legend – to všechno je teď k vidění na Velké fotbalové výstavě ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Věci zapůjčil polský novinář a sběratel fotbalových rarit Stefan Szczeptlek.

Argentinský dres, na kterém je kromě podpisu Diega Maradony i podpis Lionela Messiho, je jedna z největších rarit výstavy. Argentinské legendy jej podepsaly před dvěma lety na šampionátu v Jihoafrické republice. Maradona autogramy běžně moc nedává.

„Maradona se podepsal a ještě řekl Messsimu, ať se podepíše tady. Je to unikát mí tyto dva podpisy na jednom dresu,“ tvrdí autor výstavy Stefan Szczeptlek.

Podpisy vítězných mužstev, kopačky, které střílely vítězné góly, míče, které rozhodovaly legendární utkání. To vše vybral autor výstavy tak, aby zaujal českého fanouška.

„Mne zaujal tady ten kopací míč, který je z padeástých let. Já si ho pamatuju z let šedesátých. Mám to spojeno s mládím, něco takového jsem používal jako kluk na sídlišti,“ uvedl ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Břetislav Holásek.

Unikátem je i tento dres, ve kterém v roce 1965 nastoupil za Výběr Evropy proti Výběru anglické ligy Josef Masopust.

Dresů je na výstavě zhruba sto třicet. Autor je sbírá už pětačtyřicet let a má jich na šest stovek.

„Moje žena je strašně ráda, že jsem výstavu uspořádal, a že věci, které přeplňují náš dům, konečně na chvíli zmizely,“ přiznává Szczeptlek.

Velká fotbalová výstava je součástí projektu Víc než hra, v rámci kterého budou do konce příštího týdne v Olomouci probíhat diskuze, projekce nebo soutěže na téma této nejpopulárnější hry na světě.

Jedinečná výstava se koná i při příležitosti přípravného utkání české fotbalové reprezentace se Slovenskem. Vlastivědné muzeum bude žít fotbalem až do 6. ledna.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)