V Brně se udělovali AntiOskaři pro amatérské filmaře

Brno - Zatímco pražská Lucerna se připravuje na předávání Českých lvů hercům a tvůrcům úspěšných českých snímků za rok 2012, do Brna si pro pomyslné vavříny přijeli amatérští filmaři. Ztřeštěné, šílené nebo kuriózní filmy, přesně takové mohly soutěžit o cenu Brněnský AntiOskar, kterou již třináctým rokem uděluje Legato Lužánky. Smyslem krátkého festivalu je ukázat divákům, že i „béčkové“ filmy mohou překvapit.

Festival „ztřeštěných“ amatérských filmů uspořádalo centrum pro volný čas dětí, mládeže i dospělých Legato v Brně-Kohoutovicích v pátek 1. března, letos už po třinácté. Originální keramické sošky, představující brněnskou paralelu amerického Oscara, mohli získat tvůrci krátkých filmů jakéhokoliv žánru nebo věkové kategorie. Mnohé ze snímků původně ani nebyly určené ke zveřejnění.

„Většina z nich vznikla pro zábavu samotných aktérů a tady mají svoji premiéru,“ řekl hlavní organizátor festivalu Konrad Heczko. „Je zajímavé rok od roku sledovat změny a posuny v amatérské filmařině, ať už v technickém zpracování filmů, nebo v námětech. Spousta tvůrců, kteří zde představovali své filmy v minulosti, se tomu dnes věnuje už profesionálně,“ dodal.

Momenty z předávání AntiOskarů a rozhovor s Konrádem Heczkem (zdroj: ČT24)

Snímky byly hodnoceny ve třech kategoriích: odborná porota složená ze studentů filmové vědy, filmových kritiků a nadšenců udělovala ceny za Nejulítlejší film a Nejlepší umělecký záměr, o třetí kategorii rozhodovali návštěvníci Cenou diváka. Právě v této kategorii nejvíce zaujal snímek „Inspektoři“ od Martina Bohadla.

Martin Bohadlo: Inspektoři (vítězný snímek v kategorii Cena diváka) (zdroj: ČT24)

Cílem recesistické akce bylo pobavit všechny přítomné, autory i diváky, což se vzhledem k častému potlesku a smíchu v sále více než dařilo. Kromě uvolněné poloformální atmosféry k tomu dopomáhaly také vtipné komentáře Konrada Heczka, který na sebe vzal roli moderátora. Vyhlášení výsledků završil raut a volná diskuse.

Festival vznikl jako přehlídla filmů pro úzký kruh několika kamarádů, vyvinul se však ve veřejnou soutěž autorů z celé České republiky i ze Slovenska. Na festivalu dostal prostor každý film s maximální délkou 15 minut, hraný či animovaný. Kromě délky bylo nutné dodržet ještě dvě podmínky: zařazené filmy musejí obsahovat alespoň minimální dávku šílenosti a zobrazovat dramatické jednání v rolích.