V Mikulově vrcholí výtvarné sympozium

Mikulov – Už po dvacáté do Mikulova zamířili významní čeští výtvarníci, aby společně pět týdnů tvořili a diskutovali umění. Na jubilejní ročník sympozia přijali pozvání i kurátoři uplynulých devíti ročníků. Díky pravidelné akci vlastní Mikulov jednu z nejrozsáhlejších sbírek současného umění u nás. Dílny slavnostně zakončí v sobotu 17. srpna vernisáž výstavy vytvořených děl a koncert.

Malby, fotky nebo grafiky, které nejsou omezené tématem ani formou, vznikají v Mikulově každé léto už dvacet let. „Novinkou letošního ročníku a jediným koncepčním požadavkem kurátora je, aby účastníci vytvořili i plošná výtvarná díla. Jedním z důvodů je možnost vystavit výsledky dvacátého ročníku sympozia i v jiných prestižních galeriích,“ popsala předsedkyně pořádajícího občanského sdružení Marcela Effenbergerová.

Letos do vinařského města přijal pozvání umělci, kteří na sympoziích před lety sami začínali. Toho mikulovského se účastní třeba nositel cen World Press Photo nebo Czech Press Antonín Kratochvíl nebo sochař Jiří Sobotka, který vytvářel prostorové kresby z polystyrenu. Zástupcem videoartu a multimediálních vyjádření je Petr Zubek společně s konceptuální umělkyní Milenou Dopitovou. Ta některé svoje obrazy šila.

Studentka intermediálního umění Kristýna Kašparová zase použila pro svoji tvorbu plyšové hračky. „Dělám to intuitivně. Nárazově jsem hračky začala stříhat a až pak jsem je šila, protože je musím nějak zpracovat, přetvořit a něco z toho vytěžit, objevit třeba nové zvíře,“ popsala mladá umělkyně.

NO COMMENT: Výtvarné sympozium v Mikulově (zdroj: ČT24)

Designérka Eva Eisler jako materiál použila vyřazené ozdobné kousky nábytku a přetvořila je v kolekci šperků pro mikulovskou bílou paní. Vedle netradičních děl se v Mikulově objevuje i klasická malba - i tu se ale umělci snaží představit trochu jinak. Malířka Margita Titlová Ylovsky proto u svých obrazů pracovala také s nasvícením.

Významné osobnosti současné scény po pěti týdnech, které tráví v Mikulově, dokončují svoje díla. Milovníkům umění je poprvé představí v sobotu na slavnostní vernisáži v prostorách mikulovského zámku. „Výstava bude zpřístupněna do konce října,“ dodala Effenbergerová.

Letní setkání výtvarníků každoročně rozšíří sbírky Mikulova o desítky nových exponátů. Sbírka obsahuje okolo 350 děl z různých oborů, jejichž hodnota podle znaleckých posudků dosahuje hodnoty okolo 30 milionů korun. Svým rozsahem se mikulovská sbírka řadí mezi jednu z největších sbírek současného výtvarného umění u nás.