Jak zabránit srážce se zvěří? Pachem

Ostrava – Myslivci se snaží omezit střety aut se zvěří. Svodidla kolem cest začali napouštět odpuzovači, které imitují pach velkých šelem a člověka. Srážky se zvěří mívají vážné následky – zvířata většinou nepřežijí, lidé v autech většinou ano, ale jejich vůz už je často dobrý jen do šrotu.

Srážka se zvířetem je postrachem řidičů, ale i myslivců. Za běžných okolností ji nikdy nelze vyloučit – jedna z posledních se stala na rychlostní silnici R56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Srnec, který skočil před auto, srážku nepřežil, na autě vznikla padesátitisícová škoda.

Myslivci však jsou přesvědčeni, že znají způsob, jak takovým haváriím do budoucna předcházet. Slouží k tomu speciální pachové odpuzovače namontované na svodidla. „Aplikují pach našich velkých šelem – medvěda a vlka – a směs lidských pachů. Srnčí zvěři vadí a měla by se obloukem tomuto bodu vyhnout,“ řekl myslivec Jiří Nohel. Jeho kolega Lubomír Hajný doufá, že se ztráty na zvěři díky pachovým odpuzovačům sníží až o 80 procent.

Nejnebezpečnější jsou silniční úseky, které procházejí mezi lesem a loukou. Myslivci již umístili pachové odpuzovače více než na dvou tisících kilometrech českých silnic, mimo jiné jsou na dvanáctikilometrovém úseku na tahu z Ostravy do Beskyd u Staříče. Srny by se tak měly silnici zdaleka vyhýbat v domnění, že na ní nepřetržitě číhají medvědi.

Policisté však nejsou o účinnosti pachů přesvědčeni, ačkoli doufají, že alespoň trochu bezpečnost na silnici zvýší. „Je to dobrý počin, nicméně celkovou situaci by vyřešila až instalace oplocení,“ podotkl velitel frýdecko-místecké dopravní policie Jan Kasperčík.

Jiří Loučka o pachových odpuzovačích (zdroj: ČT24)