Vláda se má zabývat sanací skládky, která brání obchvatu ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek – Město Frýdek-Místek už desítky let čeká na stavbu nového obchvatu. Nyní to vypadá, že by se konečně mohlo dočkat, vláda se totiž hodlá zabývat sanací skládky Skatulův hliník, která se nachází v plánované trase.

„Na skládku se v minulosti odkládal průmyslový odpad z tehdejších Válcoven plechu a její odstranění je nezbytnou podmínkou pro stavbu obchvatu. Předpokládané náklady na sanaci jsou více než 765 milionů korun bez DPH,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

„Jde o celkovou cenu provedení sanace, kde bude snaha konečnou cenu v rámci výběrového řízení stlačit co nejvíce dolů. Schválení zadání zakázky vládou je nezbytnou podmínkou pro zahájení zadávacího řízení. Poté, co vláda schválí zadání zakázky, bude zahájeno zadávací řízení v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," vysvětlil Šrámek.

Ministerstvo má podklady k dispozici. „Ministerstvo financí již tuto zakázku uvedlo do seznamu významných zakázek předkládaného vládě k projednání," řekl Šrámek.

Skládka odpadu
Zdroj: ČT24

Likvidaci problémové skládky chce město co nejvíce urychlit, zdroje mají přijít z Evropské unie. Stavba by mohla začít v roce 2015. „Pro výstavbu obchvatu města jsou důležité dvě věci. Za prvé vyřešit ekologickou likvidaci lokality Skatulův hliník a za druhé najít finanční prostředky na ministerstvu dopravy," řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

Primátor připomněl, že obchvat města má vést jižní stranou a přípravy na jeho vybudování začaly už před 20 lety. Podle Pobuckého je nyní stavba z pozemkového hlediska připravena a chybí jen peníze. „Dnes projíždí městem více než 45.000 vozidel denně. Počítáme, že by to byla obrovská úleva pro všechny obyvatele i ty, kteří dnes projíždí městem, protože by nemuseli jet přes centrum," řekl Pobucký.

Lokalita Skatulův hliník se rozkládá na ploše 33.400 metrů čtverečních a na skládce by mělo být uloženo více než 340.000 tun odpadů.