V Opavě vznikl nový soukromý domov pro seniory

Moravskoslezský kraj – V Moravskoslezském kraji výrazně roste zájem o bydlení pro seniory. Například v Opavě čeká na místo v domovech pro seniory 170 lidí, na byt s pečovatelskou službou dokonce 250. Někteří z nich se teď budou moci nastěhovat do budovy bývalé porodnice. Historický, více než deset let opuštěný objekt prodali radní jednomu z místních podnikatelů, který ho přestavěl na centrum pro seniory.

Příští týden zastaví před domem paní Kubesové stěhovací vůz a nábytek jí převeze jen o několik ulic dál, do právě dokončeného privátního Senior centra. Na městský  byt s pečovatelskou službou už marně čeká dva roky. Za bydlení v prvním patře budovy, ve které kdysi porodila svého syna, zaplatí  přes osm tisíc. „V prvním a druhém patře jsou bytové jednotky pro soběstačné seniory, kteří si bytovou jednotku od nás pronajmou a můžou nebo nemusí využít naše služby,“ vysvětluje majitel Senior centra Miroslav Glos.

Šestatřicet lidí, kteří se neobejdou bez cizí pomoci, najde od ledna nový domov v horních patrech budovy. „Bude tady dvacet zaměstnanců, kteří se budou starat o chod domu. Převážná část bude pro třetí a čtvrté patro,“ dodává Miroslav Glos. Ve zmíněných patrech zaplatí klient za celoměsíční pobyt se službami průměrně čtrnáct tisíc korun. V nedalekém domově důchodců, který patří kraji, stojí měsíční pobyt průměrně deset tisíc. Kraj doplácí 800 korun měsíčně.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

V Opavě momentálně žije téměř deset tisíc lidí, kterým už bylo 65 let. Domovy pro seniory mohou zatím nabídnout 170 míst, všechna jsou ale beznadějně obsazená a lidé na ně musí čekat déle než rok

V Moravskoslezském kraji je  66 domovů pro seniory se 4 900 místy. Nejdéle se na volné místo čeká na Karvinsku, více než rok a půl. Na Bruntálsku se naopak zájemci mohou stěhovat většinou do několika dnů.