Kdo je vrah? Fiducia vystavuje tváře zločinců

Ostrava - Říká se, že oči jsou branou do duše. Podívejte se přímo do nitra zločinců. V ostravské galerii Fiducia vystavuje studentka zlínské univerzity soubor fotografií pod názvem En face, ve kterém představuje policejní portréty zločinců.

Tváře zločinců ve Fiducii (zdroj: ČT24)

Každý, kdo kde v těchto dnech navštíví populární ostravskou galerii Fiducia, zažije neobvyklý, možná až nepříjemný pocit. Hned po vstupu začne podvědomě vnímat upřené pohledy tváří z fotografií zvětšených do nadživotní velikosti. „Ve výrazech tváří cítí nepokoj, cítí, že ti lidé nejsou připraveni na fotografování,“ říká kurátorka Lucia L. Fišerová.

Netradiční pohled na žánr

Expozice vznikla coby součást studia v ateliéru reklamní fotografie na Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Nikola Tláskalová dostala od pedagogů zadání na téma „archiv“. Vyrazila tedy do archivu Muzea Policie ČR v Praze a vybrala si sedm portrétů lidí, které byly zhruba před sty lety nasnímány takzvanou Bertillonovou metodou. Ty zvětšila a vystavila.

Portréty jsou foceny zepředu, tedy En face, jak zní název expozice. „Takto zvětšované portréty zločinců jsem ještě neviděl, takže jsem rád, že to tady můžeme prezentovat,“ říká k tomu galerista Roman Polášek: „Je to netradiční pohled na žánr portrétu.“

„Nikola Tláskalová hraje s divákem hru. Neřekne, že to jsou zločinci hned na začátku, divák se to dozví až v kurátorském textu,“ vysvětluje Lucia L. Fišerová. Výstava je navíc doplněna pozoruhodným konceptem: jeden ze zločinců je vrahem, není však řečeno který. Autorka to divákům záměrně neprozradila.

Výstava Nikoly Tláskalové v galerii Fiducia potrvá do 19. února.