Muž otrávený metanolem leží v boskovické nemocnici

Boskovice - V Nemocnici Boskovice na Blanensku leží třiapadesátiletý muž otrávený metanolem. Lékaři pacienta udržují v umělém spánku, jeho stav se postupně zlepšuje. Podle lékařů už je mimo ohrožení života, zatím ale nelze říct, jaké následky bude otrava jedovatým alkoholem mít. Policie pátrá po zdroji otravy.

Nemocnice přijala muže v pátek dopoledne. Manželka ho přivezla v obrovských křečích, muž upadl do bezvědomí. Začalo mu selhávat srdce, lékaři ho proto napojili na umělou plicní ventilaci. Mužův stav byl nejprve kritický, postupně se ale zlepšuje. Pacient stále leží na oddělení ARO. Od plicní ventilace ho už lékaři odpojili, stále ho ale udržují v umělém spánku a dávají mu čistý alkohol, který má snížit koncentraci metanolu v těle. „Neznáme koncentraci v požitém nápoji, takže skutečně nevíme, jestli vypil jednoho dva panáky, nebo větší množství,“ uvedl primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení boskovické nemocnice Vladimír Zemánek.

V krvi otráveného lékaři objevili kritické množství metanolu, zato však velmi nízké množství vypitého alkoholu. Kde se muž mohl otrávit, nevěděla ani jeho manželka. Policisté už prohledali dům ve Vanovicích na Blanensku, kde otrávený muž s rodinou žil. „Policisté sice u muže doma našli vzorky alkoholu a nechali provést laboratorní testy, nicméně do soboty se zatím nepodařilo zdroj otravy zjistit. Případ zůstává dále v šetření,“ řekla policejní mluvčí Iva Šebková. Jak se muž mohl otrávit metanolem nechápou ani jeho sousedé, podle nich měl ve zvyku pít pouze kvalitní alkohol, a do hospody chodil jen zřídka.

Boskovická nemocnice měla už v minulosti jednoho pacienta otráveného metanolem. Muž byl také v kritickém stavu, otravu ale přežil a postupně se mu začal zlepšovat i zrak.

K otravě stačí málo

Podle lékařů je pro pomoc postiženým nejdůležitější čas, lidé by proto měli do nemocnice přijít již při prvním podezření, že vypili pančovaný alkohol. Nebezpečí spočívá ale mimo jiné v tom, že v první fázi se otrava nepozná, metylalkohol chutná téměř stejně jako alkohol běžný, jen je mírně nasládlejší. Příznaky pacienti pociťují až v druhé fázi otravy, kdy vznikají nebezpečné odpadní látky metylalkoholu, hlavně toxická kyselina mravenčí. Otravu doprovázejí poruchy zraku a celkové překyselení organismu, které se projevuje těžkými bolestmi břicha a dušností. K tomu, aby otrava zanechala vážné následky, přitom stačí už požití jediného velkého panáku metylalkoholu.

Metanolová aféra vypukla v Česku na začátku září 2012. Na otravu jedovatým metanolem od té doby v Česku zemřelo pět desítek lidí. Poškozených, kteří měli po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy, je přes sto. Podle odborníků ale ještě nemusejí být čísla definitivní. Policie odhaduje, že mezi  lidmi může být ještě dva tisíce litrů otráveného alkoholu. Původní směs, kterou ve snaze vydělat na nelegálním, nezdaněném lihu, namíchala podle žalobců dvojice mužů, mohla podle státního zástupce Romana Kafky zabít až 158 000 lidí.