Chrenko nabízí Amazonu pozemky v Mošnově

Ostrava – Skupina slovenského miliardáře Ivana Chrenka HB Reavis nabízí své pozemky v Mošnově u Ostravy na stavbu skladových hal firmy Amazon - největšího internetového prodejce na světě. HB Reavis se pokouší chytit příležitost, kterou odmítli zastupitelé Brna. Zájem má také Holešov na Zlínsku.

Firma HB Reavis provozuje v Mošnově logistické centrum. Amazonu nabídla plochy připravené ke stavbě ihned poté, co brněnští zastupitelé odmítli prodat firmě potřebné pozemky. Oproti původní domluvě chtěli, aby Amazon rovnou vykoupil pozemky pro stavbu dálničního sjezdu. Dokud by firma nezískala stavební povolení na stavbu sjezdu z dálnice, který by využívala, pozemky na distribuční centrum by jí město jen pronajalo. S tím zástupci Amazonu, kteří slibují zaměstnat dva tisíce lidí, nesouhlasili.

Nejsme jako Brňáci, říká hejtman

„Naše společnost disponuje velkými logistickými prostory a myslíme si, že jsou vhodné pro tak velkého investora jako je Amazon,“ řekl mluvčí firmy HB Reavis Ladislav Pavlík. Dodal, že jejich mošnovské zóny jsou připravené. „Máme i dílčí stavební povolení. Pokud by se jakýkoliv investor rozhodl postavit u nás logistické centrum, může začít během několika měsíců,“ řekl Pavlík.

Mezi výhody Mošnova patří i poloha - je v blízkosti dálnice, letiště a příští rok povede kolem průmyslové zóny železnice. Vedení kraje zájem firmy plně podporuje. „Mohu garantovat zástupcům Amazonu, že v moravskoslezské lokalitě Mošnov by podobné problémy jako v Brně nezažili. Akceptujeme, že jejich první volba padla na Brno. Pokud by to tam však nevyšlo, jsme připraveni,“ pravil hejtman moravskoslezský Miroslav Novák z ČSSD.

Jednání s Brnem budou pokračovat

Podobně vstřícní jsou i další majitelé pozemků, například v Holešově na Zlínsku. V Agentuře pro podporu podnikání a investic CzechInvest kvůli tomu od pátku nepřetržitě zvonily telefony. Amazon teď také prověřuje podmínky na Slovensku a v Rakousku. „Nabízejí se i další kraje - třeba žatecký a ústecký. Byla by každopádně škoda, kdyby Česká republika vzhledem k vysoké nezaměstnanosti obyvatel o tento projekt přišla,“ prohlásil mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky Tomáš Leskot.

Zatím není jasné, jestli je shoda Brna s Amazonem nemožná. Jednání by měla pokračovat ještě příští týden.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)