Kmoníček: Vyjednávání s opozicí bude těžší než s Janukovyčem

Praha – Dohoda o předčasných volbách na Ukrajině ještě nemusí znamenat konec násilností. Myslí si to šéf české hradní diplomacie Hynek Kmoníček, který byl hostem Hyde Parku ČT24. Nikdo prý nemůže vědět, jestli názor opozičních lídrů ovlivní demonstranty na barikádách. Nejhorší možný scénář, ke kterému mohlo dojít - rozpad Ukrajiny - se ale podle něj aspoň prozatím podařilo odvrátit.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Jednání s opozicí může trvat déle než s Janukovyčem, upozornil Kmoníček. „Otázkou je, jestli na vyjednané podmínky opozice přistoupí. Lidé na barikádách možná ještě psychicky nedošli do situace, kdy jednat chtějí. Jednat totiž chce vždy jen ten partner, který již pochopil, že má co ztratit,“ upozornil Kmoníček. 

Podle Kmoníčka jsou na Ukrajině tři možné varianty vývoje: Janukovyč vyhlásí předčasné parlamentní a prezidentské volby; zahynou tisíce lidí a pak se vyhlásí předčasné volby; popřípadě zahynou tisíce lidí, Janukovyč to vyignoruje a na závěr budou volby v několika Ukrajinách po několika letech občanské války. Třetí možnost, tedy nejčernější scénář, se podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky snad daří zvrátit.

Janukovyč však do předčasných voleb může jít znovu a může je opět vyhrát, upozornil Kmoníček. „Je otázkou, jestli se Janukovyčovi podaří přesvědčit dostatek oligarchů k tomu, aby s ním do toho opět šli,“ dodal. Opozice ve volbách může prohrát kredit, který částečně získala tím, že se jí podařilo de facto sesadit legálně zvoleného prezidenta. „Kredit by měla ještě větší, kdyby se jí podařilo odstřihnout se od radikální části demonstrantů. Už má co ztratit,“ řekl Kmoníček.

Kmoníček: Janukovyč byl prozápadní, podlehl však brutálnímu tlaku Ruska 

Protesty v Kyjevě vypukly poté, co Janukovyč odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a následně se sblížil s Moskvou. Kmoníček ovšem upozornil na to, že byl ukrajinský prezident ze strany Putina vystaven brutálnímu nátlaku. „Ve chvíli, kdy se podíváte do státní pokladny, kde je nula, a Rusové vám řeknou, o kolik od zítřka zdraží plyn, aby vám celá Ukrajina zamrzla, začínáte silně lavírovat. Janukovyč nikdy neřekl, že vzdává evropskou orientaci Ukrajiny, podpis pouze odsunul. Jediný, kdo řekl, že to nepodepíše, po tlaku stejně brutálním, byla Arménie,“ popsal Kmoníček. 

Šéf české hradní diplomacie upozornil, že Janukovyč celou dobu působení směřoval Ukrajinu k Evropské unii. „Janukovyč měl jednu neuvěřitelnou kvalitu, kterou od něj nikdo nečekal. Byl od pohledu natolik ruský, že mu nikdo na východě země nemohl začít vyčítat, že je příliš západní. Pokud měl někdo za posledních 20 let možnost přesvědčit východ Ukrajiny, že je pro ně výhodné mít západní orientaci, byl to právě Viktor Janukovyč. On se stal tahounem země do Evropské unie, protože se od něj čekal úplný opak,“ uvedl Kmoníček.

Připomněl, že Ukrajina splnila 90 procent toho, co od ní EU chtěla, což se dělo s plnou prezidentovou podporou. „Pravděpodobně by se to dobralo šťastného konce, kdyby byla jiná ekonomická situace a ruská reakce nebyla natolik tvrdá, jaká byla,“ shrnul Kmoníček.

O názorech expertů čtěte víc ZDE.

Krvavý čtvrtek v Kyjevě - fotogalerie ZDE.

Snajpři a titušky - o aktérech střetů v Kyjevě více ZDE.

ŽIVĚ z kyjevských ulic (ukrstream.tv):