Zaměstnanci neumí cizí řeči. Firmy na jejich vzdělávání doplácejí

Ostrava - Velké průmyslové firmy Moravskoslezského kraje si stěžují na nedostatek odborníků ovládajících cizí řeči. Dodatečné vzdělání zaměstnanců, a to i absolventů středních a vysokých škol, kteří měli cizí jazyky ve škole, je stojí miliony korun ročně. Šéfové vzdělávacích agentur se shodují, že si lidé začali poptávku po cizích řečech konečně uvědomovat. Zájem o jazykové kurzy rok od roku roste.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Do večerního jazykového kurzu chodí například Jan Kučera, který pracuje jako obchodník v ostravské strojírenské firmě Vítkovice. „Hodně mi chybí odborná, tedy strojírenská angličtina. To je moje největší slabina,“ říká frekventant večerního kurzu. Znalost jazyka dohání dalších čtyři sta zaměstnanců strojíren. Vedení firmy říká, že ji to stojí téměř deset milionů korun za rok.

„Zaměstnanci si na kurzy drobně přispívají. Máme především kurzy angličtiny, ale také němčiny a ruštiny,“ uvedla vedoucí vzdělávacího centra společnosti Vítkovice Kateřina Menšíková.

Personální ředitel firmy Martin Lehocký potvrdil, že znalost cizího jazyka je pro zaměstnance, kteří chtějí obstát, nezbytná. „Bez jazyků nemá vítkovický zaměstnanec šanci. Nedostatečnost tohoto vzdělání je obrovský problém především u absolventů,“ řekl Lehocký. Podotkl, že nejvyšší nároky firma klade na obchodníky. Aby byli schopni vyjednávat se zákazníky, měli by hovořit jejich jazykem jako rodilí mluvčí.

Zaměstnanci často vyžadují celosvětově uznávané certifikáty Cambridgeské univerzity. „Cerfitikát je jediným důkazem toho, že člověk jazyk skutečně umí. O pohovory i přípravné kurzy je stále větší zájem. Ročně roste asi o dvacet procent. Studenti si uvědomují, že při hledání práce budou certifikát potřebovat,“ řekla šéfka frýdecko-místecké společnosti Cambridge Exams Center Monika Korbelová.