Školy ruší kvůli nedostatku sněhu lyžařské kurzy

Moravskoslezský kraj – Kvůli nedostatku sněhu na horách ruší školy lyžařské kurzy. Majitelé chat jim většinou vycházejí vstříc a nabízejí nový termín. Mnohé školy musí kvůli počasí kurzy přesouvat vůbec poprvé v historii.

Žáci a studenti se měli od pondělka prohánět na lyžích po sjezdovkách. Místo toho mnozí zůstali sedět ve školních lavicích. Na horách není sníh, školy proto musely lyžařské kurzy přeložit. „Že bychom neodjeli, se nám ještě nestalo. V průběhu patnácti let nebyl sníh jen jednou,“ uvádí ředitel ZŠ Vrchní v Opavě Roman Podzemný.

Například na Vaňkově kopci měli od začátku týdne lyžovat děti z mateřských škol. I jejich kurz byl ale zrušen a učitelé jim museli připravit náhradní program. „Zima je celkově špatná, všude bahno, ani mrazy nejsou, aby se dalo zasněžovat,“ říká provozovatel ski-areálu Vaňkův kopec Martin Kafka.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Dnes měli odjíždět na hory i žáci Bezpečnostně právní akademie v Ostravě. Škola musela lyžařský kurz kvůli počasí přesouvat vůbec poprvé. „Měli jet i dálkaři, kteří si brali v práci volno. Pro ně to byla komplikace. Termín jsme odložili o měsíc,“ informuje ředitel střední školy Ctirad Skopal.

Rušit pobyty na horách budou muset zřejmě i další školy. Podle meteorologů má teplé počasí vydržet ještě nejméně do konce týdne.