Ostravská zoologická zahrada bude mít další slůně

Ostrava – Mládě slona indického by se mělo šestnáctileté samici Vishesh narodit do dvou měsíců. Vzhledem k tomu, že se termín přesně určit nedá, musí být ošetřovatelé v pohotovosti už nyní.

Sloní stádo v ostravské zoologické zahradě zatím čítá pět jedinců. Už brzy se ale rozroste. Personál musí být proto čtyřiadvacet hodin ve střehu. „Od šestistého dne březosti se začíná i takový ten noční život na pavilonu. Do konce prosince jsme hlídali v jednom, ale teď, když se porod blíží, hlídáme ve dvou,“ uvádí ošetřovatel Jaromír Fiala.

Role ošetřovatelů je velmi důležitá. Ve volné přírodě pomáhají rodící slonici všechny ostatní samice, v zajetí musí jejich funkci převzít právě člověk. „Šok se nemusí projevit u všech samic, ale bývá velice častý. A v takovém šoku může slonice mláděti ublížit, proto se od matky odtahuje, aby se uklidnila,“ vysvětluje Jaromír Fiala.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Před třemi lety přivedla Vishesh na svět své první mládě. Sloní sameček ale po několika týdnech uhynul, narodil se předčasně. Ošetřovatelé bojovali o jeho život od samého začátku, slůně ale v posledních dnech navíc odmítalo přijímat jakoukoli potravu. „Doufám, že ten první porod se jí aspoň trošku zafixoval. Navíc následně viděla odchovávání malé Rashmi, tak doufejme, že si z toho vzala nějaké ponaučení a že tento porod bude probíhat lépe, než ten první,“ dodává ošetřovatel.

Mládě by mělo přijít na svět mládě na přelomu ledna a února. Zoologická zahrada doufá, že bude pro návštěvníky stejným lákadlem, jako tříletá sloní slečna. „V roce 2011, kdy se narodila Rashmi, jsme dosáhli návštěvnosti téměř půl milionu lidí, což je samozřejmě krásný výsledek,“ informuje Dana Škorňáková z oddělení pro kontakt s veřejností ZOO Ostrava.

Jestli bude mládě sameček nebo samička, ošetřovatelé neví. Detailní vyšetření už riskovat nechtějí, aby nastávající matku zbytečně neznervózňovali.