Severní Morava dostane 2,5 miliardy na projekty dokončené v roce 2014

Ostrava – V Moravskoslezském kraji bude v příštím roce dokončeno více než sto projektů dotovaných z fondů Evropské unie. Dotace přesáhne 2,5 miliardy korun. Mezi nejnákladnější stavby patří dokončení rekonstrukce Trojhalí v centru Ostravy či prodloužení Ruské ulice v Dolních Vítkovicích. Oba projekty dostanou dohromady 500 milionů korun.

„Jednou z prvních novinek příštího roku bude otevření nové expozice Muzea Hlučínska, chystané na leden. Nejvíce projektů čeká otevření v létě a druhé polovině roku, kdy také každoročně proplácíme nejvíce evropských peněz. Dá se předpokládat, že za projekty v roce 2014 proplatíme evropskou dotaci nejméně 2,6 miliardy korun, jak tomu bylo letos,“ uvedla ředitelka úřadu Kateřina Dostálová.

V roce 2014 má být například dokončena výstavba deseti kilometrů nových úseků na páteřní cyklostezce podél Ostravice v Ostravě. Dolní oblast Vítkovice bude zpřístupněna po prodloužení Ruské ulice napříč areálem. Dalším velkým ostravským projektem bude nový pavilon evoluce v zoo. „Rušno bude i v dalších částech kraje. Kulturní památka Petrin v Bruntálu se promění v moderní vzdělávací a volnočasové centrum. Tamtéž bude otevřen dopravní přestupní terminál,“ informoval mluvčí Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek.

Dvě z největších investic do vzdělávání se odehrají v Třinci. Modernizací zde procházejí dva pavilony Základní školy Slezská a oborové učebny Střední odborné školy Třineckých železáren. Nové zázemí bude mít gynekologicko-porodní oddělení nemocnice v Karviné-Ráji. Pokud projekt nezbrzdí výběr dodavatele, cyklisté se na podzim příštího roku poprvé projedou po cyklostezce z Nového Jičína do Hostašovic, vedené po bývalé železniční trati. Řidiči i chodci zase ocení rozšířenou silnici v Petrovicích u Karviné.

Regionální rada Moravskoslezsko zodpovídá za uplatnění přibližně 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj kraje. Doposud podpořila přes 830 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, rozvoje měst a venkova, cestovního ruchu nebo regenerace brownfields. Za uskutečněné projekty a jejich části proplatila příjemcům dvanáct miliard korun.