Lékaři stojí před soudem za ublížení na zdraví

Frýdek-Místek – Sebevědomí pacientů v České republice roste. Projevuje se to rostoucím počtem žalob na lékaře kvůli jejich postupu při léčení. Sourozenci Olšovští se kvůli léčbě své matky soudili nejdříve v občansko-právním sporu. Nyní jim dala za pravdu i státní zástupkyně. Dva lékaři frýdecko-místecké nemocnice dnes stanuli před soudem v trestním řízení za těžké ublížení na zdraví.

Paní Ludmilu Olšovskou přijali do nemocnice večer čtvrtého března 2010 s diagnózou zácpa. Následovala série klystýrů a noc protrpěná v bolestech. Po půlnoci dostala paní Olšovská opiáty a až druhý den zamířila na sál. Bohužel už s protrženým tlustým střevem a otravou krve. Do května bojovala o život.

Dva synové a dcera dnes tvrdí, že lékaři neudělali dost. „Tímto soudem a tím rozsudkem se zacelí rána. Potřebujeme zjistit konečný verdikt, a doufejme, že nastane brzy,“ svěřuje se dcera zemřelé pacientky Jana Mojžíšková.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Sourozenci Olšovští tři a půl roku po smrti maminky zjistili, že v názoru, že všechno nebylo tak, jak mělo být, nejsou sami. Státní zástupkyně obžalovala dva lékaře z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozí jim zákaz činnosti nebo i nepodmíněný trest. Chirurgové Viktor Hladík a Petr Tancer soud komentovat nechtěli. První jmenovaný, Viktor Hladík, komentoval situaci v dubnu: „Je to poměrně stresující věc. My jsme obviňováni z toho, že se vlastně nestaráme o pacienty, přitom člověk dělá opravdu první poslední.“

„Víte, není nic horšího než ustrašený a vystrašený lékař, který má pod dojmem hrozeb zákazu činnosti a žalob přistupovat k nám, k pacientům a léčit,“ dodává advokát lékaře Petra Tancera.n„Je zcela nestandardní, aby nám maminka volala z nemocnice o pomoc a aby znalec, kterého jmenovala policie, diagnostikoval nebo stanovil šest závažných pochybení,“ tvrdí syn paní Olšovské Pavel Olšovský.

Dětem Ludmily Olšovské dávají kromě policie za pravdu i posudky krajského úřadu a lékařské komory. Obhájci lékařů ale budou u soudu požadovat další důkazy. Rozhodnutí bude na soudu, jehož pokračování soudce naplánoval na 30. ledna.