Jeden z nejvýše postavených členů drogové mafie na Ostravsku je opět před soudem

Ostrava – Muhamed Gutiqi, jeden z nejvýše postavených členů albánsko-kosovské drogové mafie na Ostravsku, je opět před soudem. Údajně měl zorganizovat prodej heroinu za více než dva miliony korun. S dalšími sedmi komplici zásobovali podle žalobkyně drogami kromě Ostravska také Brno a Prahu. Hrozí jim tresty v rozmezí deset až osmnáct let vězení.

Muhamed Gutiqi byl za obchodování s heroinem ve vězení v Bulharsku i v České republice. Pozornost na sebe strhl před deseti lety, když chtěl v Orlové na Karvinsku postavit mešitu. Nyní je znovu před soudem, opět kvůli heroinu. Tentokrát detailně popsal, jak obchody s drogami probíhaly a kdo a jak je řídil. Žalobkyně mu za to poskytla status spolupracujícího obviněného a na rozdíl od ostatních spoluobžalovaných mu už nehrozí 10 až 18 let vězení, ale výrazně nižší trest. „Role Gutiqiho byla taková, že přebíral heroin na území Ostravy a prodával ho menším dealerům po celé republice,“ uvedla státní zástupkyně Daniela Srbová.

Muhamedovi Gutiqimu prošlo loni pod rukama přes tři a půl kilogramů heroinu za více než dva miliony korun. Po naředění paracetamolem množství drogy zdvojnásobil. Půl kilogramu heroinu, což představuje přibližně pět set dávek, prodali Gutiqiho dealeři v ostravských ulicích za 14 dnů. Heroin ředila Gutiqiho manželka.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Mohamed Gutiqi se před soudem objeví ještě jednou, až bude svědčit proti skupině kosovských Albánců, která ze Švýcarska a Polska vozila na Ostravsko desítky kilogramů heroinu. „Gram heroinu se v Ostravě na ulici prodává v rozmezí od osmi set do jednoho tisíce korun. A gram je tak denní spotřeba jednoho narkomana,“ vysvětluje vedoucí kontaktního centra Renarkon Beáta Oravcová.

Skupina kosovských Albánců navíc pašovala z Polska přes Českou republiku kokain do Vídně. Kriminalisté je sledovali téměř půl roku a při zátahu jim zabavili drogy za nejméně deset milionů korun.