Privatizace OKD: Policie obvinila další dva aktéry

Praha – Kvůli privatizaci černouhelných dolů OKD stíhá protikorupční policie další dvě osoby, viní je z pokusu o poškození českého státu. Informaci přinesla Mladá fronta DNES. Jedním ze stíhaných je bývalý místopředseda Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta, který před devíti lety smlouvu o prodeji státních akcií OKD podepsal. Druhým obviněným je rovněž zástupce státní správy, jeho jméno ovšem v tuto chvíli není známé.

Privatizace OKD proběhla za vlády sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse a policie se jí zabývá již druhým rokem. V roce 2011 totiž podalo sdružení Byty OKD trestní oznámení s odkazem na znalecké posudky, podle nichž stát prodal svůj 46procentní podíl společnosti Karbon Invest pod cenou.

„Ve věci prodeje podílu FNM ve společnosti OKD bylo vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání proti dvěma osobám, a to pro pokus trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ cituje nyní MfD mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje.

Obviněný Kuta se cítí nevinen

Jedním z nových obviněných je někdejší místopředseda FNM Pavel Kuta, podle svých slov se ale ničeho protiprávního nedopustil. „Necítím se v této záležitosti vinen,“ prohlásil. „Potřebuji si řádně prostudovat, co je obsahem obvinění. Je to téměř dvacetistránkový dokument a týká se věci, která se stala před deseti lety.“

Kriminalisté už loni obvinili znalce Rudolfa Douchu z křivé výpovědi a nepravdivého posudku. V roce 2004 ho vypracoval na ocenění podílu Fondu národního majetku v OKD. Způsobená škoda podle policie dosáhla necelých 3,5 miliardy.

Policie obvinila další dva lidi kvůli privatizaci OKD (zdroj: ČT24)

Podklady pro prodej akcií připravovalo v roce 1998 ministerstvo financí pod vedením současného šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. Ten byl zároveň předseda prezidia Fondu národního majetku; žádnými aktuálními informacemi ale podle svých slov nedisponuje. „Před více než rokem jsem byl ve věci prodeje akcií OKD podat vysvětlení. Jiné kontakty s vyšetřováním ani informace nemám,“ prohlásil s tím, že jeho někdejší resort i vláda jako celek postupovaly v dobré víře a neměly žádné zprávy, které by prodej zpochybňovaly.