Farnost dostane v restituci hospodářskou budovu

Dub nad Moravou – Farnost v Dubu nad Moravou na Olomoucku dostane zpět hospodářskou budovu, která stojí vedle tamního kostela Panny Marie. Jedná se teprve o čtvrtou budovu, o které stát rozhodl, že v restituci připadne církvi. Místní farář už začal s opravami a plánuje vedle barokního kostela vybudovat selský dvůr.

Stodola i s ostatními budovami okolo poutního kostela Panny Marie patřila církvi až do roku 1948. Poté se o ni staral pozemkový fond, byly tam hlavně sklady zeleniny. „Hospodařila s tím obec, družstvo, státní stavby nebo Jednota. Jenom využívali tuto budovu a částečně ji zdevastovali,“ uvádí starosta Dubu nad Moravou Vítězslav Křetina (KDU-ČSL).

Farář Jan Kronek i přesto začal stodolu opravovat. S původně zchátralou farou má totiž velké plány. Většinu už opravil, zbýval mu jen dvůr, u jehož opravy ale narážel na neshody s památkáři. „Říkám, že to musím zajistit, aby to nespadlo. Takže jsem vyvezl seno, sklo, slámu a popel a dostal jsem od pokutu osmdesát tisíc korun,“ říká farář Jan Kronek, který už nyní opravené části využívá při duchovních poutích a pořádá tu i svatby.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Farnost v Dubu nad Moravou žádá také o vrácení pozemků před chrámem, část pole chce změnit v parkoviště. Stát ale ještě o těchto nárocích nerozhodl. Zatímco některé nároky stát právě řeší a jiné už jsou dokonce schválené, o zámek v Kroměříži požádalo Arcibiskupství olomoucké až teď. Sídlo arcibiskupů, zapsané na seznam světového dědictví UNESCO, mu patřilo až do roku 1948. „Protože kroměřížský zámek patří mezi nejvýznamnější památky v zemi, tak skutečně trvalo rok, než jsme dospěli k tomu rozhodnutí,“ uvedl mluvčí Olomoucké arcidiecéze Jiří Gračka.

Jen v Olomouckém kraji žádají církve o pět set položek, nejčastěji se mezi žadateli objevuje právě Arcibiskupství olomoucké a jeho jednotlivé farnosti.