Zastupitelé Ostravy projednávají rozpočet na příští rok

Ostrava – Už zítra bude ostravské zastupitelstvo schvalovat rozpočet na příští rok. Město počítá s tím, že bude hospodařit s šesti miliardami korun a čtvrtina z nich půjde na investice. Počítat ale musí i s tím, že má splatit třímiliardovou půjčku, kterou si radnice vzala v roce 2004.

Jednu a půl miliardy bude Ostrava příští rok investovat. Například do rozšíření Vědecko-technologického parku v Ostravě-Porubě investuje sedmdesát milionů korun a za stejnou částku by se měl dostavět Městský stadion ve Vítkovicích. Nejvíce peněz ale půjde na kanalizaci. „Investice budeme financovat především z vlastních zdrojů, pak z Evropské investiční banky, kde máme otevřenou vlastní úvěrovou linku a zároveň ze směnečného programu, který jsme schvalovali na konci letošního roku,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Petřík (ODS).

Na příští rok si město bude muset půjčit dalších osm set milionů, což to vadí opozici. „Jsme na hraně přijatelnosti tohoto zadlužení, to se nám už příliš nelíbí. Berme, že rozpočet je ještě přijatelný, ale je tam to ale,“ vyjádřil se zastupitel Leo Luzar (KSČM). „Myslím si, že rozpočet města je už na hranici úvěrovosti peněz,“ dodal zastupitel Aleš Juchelka (TOP 09).

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Město má půjčeno přes šest a půl miliardy korun, což v přepočtu na jednoho obyvatele vychází asi na 20 tisíc korun. Ročně tak Ostrava splácí jen na úrocích a jistinách za své dluhy 600 milionů korun. Příští rok navíc musí město splatit 2,5 miliardovou emisi obligací, které vydalo před deseti lety. „Dvě a půl miliardy máme naspořeno. Zadluženost Ostravy klesne o padesát procent,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Petřík (ODS).

Rozpočet navržený koalicí zřejmě opozice nepodpoří, ale pravděpodobně ani neodmítne. „Poněvadž je základní politický instrument koalice, budeme se zdržovat hlasování, abychom vyzkoušeli, jak je v Ostravě ta vachrlatá koalice pevná,“ míní Aleš Juchelka (TOP 09).

Vzhledem k tomu, že mají sociální a občanští demokraté v zastupitelstvu většinu hlasů, měl být rozpočet nakonec schválen.