Soud řeší krádeže příček ze stožárů vysokého napětí

Nový Jičín – Za loňský pád sloupů elektrického vedení u města Příbor se u novojičínského soudu zpovídá čtveřice mužů. Podle obžaloby postupně zbavovali stožáry příček, které zajišťovaly jejich stabilitu. Jeden z mužů se přiznal, ostatní vinu odmítají.

V červnu minulého roku srazila prudká bouře na poli mezi Kateřinicemi a Příborem dva sloupy elektrického vedení. Když je technici prohlédli, zjistili, že části stožárů rozkradli zloději kovů. „Došlo k odcizení příček zhruba do tří až čtyř metrů, což narušilo statiku stožárů a bylo to také příčinou jejich pádu,“ uvedl technik ČEZu Tomáš Raška. Okolní obce Hájov a Kateřinice se ocitly téměř hodinu bez proudu.

Údajní pachatelé teď stojí před soudem, kde čelí obvinění z ohrožení provozu veřejně prospěšného zařízení. Škoda je odhadována na 11 milionů korun. Většina z obviněných odmítla vypovídat. Jeden z obžalovaných, Milan Ferenc, se ale před policisty přiznal. Potvrdil, že s ostatními příčky skutečně kradli a vozili je do sběrny v Palkovicích. Spoluobvinění Michala Ference to ale popírají, šrot podle nich pocházel odjinud. „Nebyly příčky, byl to žlab, osm plechů a dvě íčka. To bylo všechno, co jsme tam dovezli. Ještě od toho mám lístek,“ tvrdí jeden z obžalovaných obžalovaný Miroslav David.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Elektrické vedení se přitom nestalo terčem zlodějů poprvé. Technik elektrárenské firmy u soudu potvrdil, že v období pádu sloupů řešili další tři případy krádeže příček. „Každý rok evidujeme škody za asi pět milionů korun. Spadají do toho krádeže, automobilové nehody a nedbalostní skutky. Pokud jde o vedení velmi vysokého napětí, tam řešíme okolo deseti případů ročně,“ uvádí mluvčí ČEZu Jaroslav František Jurča.

Soudce rozhodne o vině čtveřice mužů v pondělí. Státní zástupce žádá pětileté tresty.