Lidé z Dlouhé Loučky zachránili barokní most před likvidací

Dlouhá Loučka - Vzácný klenbový kamenný most, který stojí ve vesnici Dlouhá Loučka na Olomoucku tři sta let, měl namále. Teď je opravený a zachráněný pro budoucí generace. Protože byl v havarijním stavu, Správa silnic Olomouckého kraje ho chtěla zbourat a postavit nový - železobetonový. Zastupitelé i další lidé z vesnice byli proti, vyjádřili to také v anketě. Získali podporu památkářů a dokázali záměry majitele zvrátit.

„Na popud obce byl most nakonec zapsán do seznamu kulturních památek,“ řekl starosta Dlouhé Loučky Ladislav Koláček.

Most pochází z roku 1712 a je ozdobený sochou svatého Jana Nepomuckého. Ta byla na seznamu památek už dříve. Rekonstrukce zachovala původní historickou podobu. „Plány na rekonstrukci schvaloval Národní památkový ústav. Most teď bude sloužit jen pro osobní dopravu a pěší. Doufáme, že vydrží dalších tři sta let,“ uvedl starosta Koláček.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Nákladní dopravu, která starý most velmi zatěžovala, by měl pojmout nový most. Mluvčí kraje Kamila Navrátilová uvedla, že železobetonový most by měl být postaven asi o šest set metrů dále po toku řeky Oslavy.

Oprava historického mostu trvala od června do současnosti a stála více než osm milionů korun. Vedle mostu v Litovli je jediný svého druhu v Olomouckém kraji.