Asistenti kriminality kontrolují v Opavě záškoláky

Opava – V Opavě přišli s nápadem, jak alespoň částečně vyřešit dlouhodobý problém se záškoláctvím. V ulicích hlídkují asistenti prevence kriminality a kontrolují, jestli se někde nepotulují školáci. Za školou už nachytali devět dětí. Školy si jejich práci pochvalují.

Asistenti prevence kriminality Martin Foltýn a Elmir Šehovič v ulicích Opavy ráno kontrolují, zda opravdu všichni školou povinní sedí ve školních lavicích. Výmluva na pozdější začátek vyučování je ta nejčastější, kterou školáci používají. Často také tvrdí, že se vrací od lékaře nebo mají omluvenku od rodičů. „Asistenti se osvědčili. Působí u tří škol, dvě jsou sídlištního charakteru,“ informuje mluvčí Městské policie Opava Petra Stonišová. „Když se nám nektěří žáci rozhodli, že nepůjdou do školy, tak nám pomohli a dovedli je zpátky,“ pochvaluje si činnost asistentů ředitel Základní školy Dvořákovy sady Marek Halfar.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

V letošním školním roce nachytali asistenti prevence kriminality v Opavě devět záškoláků. Samotné školy pak úředníkům nahlásily šestadvacet dětí, které se vyhýbají vyučování. Některé zameškaly až čtyři sta hodin. Za zameškané hodiny hrozí rodičům záškoláků pokuta ve správním řízení. V nejtěžších případech, kdy jde o stovky zameškaných hodin, mohou dostat u soudu podmínku.