Senioři se v Novém Jičíně učí sebeobraně

Nový Jičín – Městská policie zorganizovala pro seniory z Nového Jičína kurz sebeobrany. Senioři se učí, jak se ubránit útočníkům a zvyšují si tak sebevědomí. I díky takové preventivní akci počet napadených seniorů podle policejních statistik klesá.

Někteří senioři, kteří už mají podobný kurz sebeobrany za sebou, nyní ukazují své dovednosti nováčkům. Pan Jiří Krejčí je jedním z nich. Jak sám říká, své schopnosti naštěstí ještě nevyužil. Potřebné hmaty a chvaty se chce naučit i Jana Huvarová, kterou před dvaceti lety přepadli a dodnes má strach. „V tomto období už se brzy stmívá, a když se vracím domů, už je všechno opuštěné, tak se bojím,“ vysvětluje účastnice kurzu Jana Huvarová.

Do kurzu se mohou hlásit muži i ženy jakéhokoliv věku. Jednotlivé obranné prvky totiž instruktoři přizpůsobují fyzickým možnostem každého účastníka. „Fyzické cviky jsou jednodušší. Vynecháváme věci, které například nadměrně zatěžují kloubní aparát,“ uvádí instruktor Městské policie Nový Jičín Pavel Němec.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Senioři se necítí bezpečně, velice často je navštěvují podomní prodejci a oni mají opravu strach o své zdraví a o svůj majetek,“ informuje mluvčí Městské policie Nový Jičín Ilona Majorošová. Paní Jana Krejčířová z Olomouce to zažila na vlastní kůži. Když se dopoledne vracela od lékaře, přepadl ji student vysoké školy. „Odvezli mě do nemocnice, kde mě zrentgenovali. Měla jsem pohmožděná žebra a ruku,“ vzpomíná paní Krejčířová.

Počet trestných činů spáchaných na seniorech v posledních letech klesá. Policisté to přičítají větší osvětě a častější prevenci. I senioři, kteří nyní absolvují kurz sebeobrany, doufají, že je kurz zbaví strachu a dodá jim sebevědomí.