Nová evropská směrnice umožní léčbu v zahraničí

Moravskoslezský kraj – Nemocnice v Moravskoslezském kraji jsou připraveny okamžitě léčit pacienty ze zahraničí. Podle nedávno schválené bruselské směrnice totiž mohou lidé z Evropské unie podstoupit plánovanou operaci i v cizině. Nemusí přitom dopředu žádat svou zdravotní pojišťovnu. Nemocnice v česko-polském příhraničí očekávají zájem hlavně o operace na ortopedii a očním oddělení.

Ortoped Tomáš Gongol z nemocnice v Orlové zatím komunikuje hlavně s českými pacientkami. Je ale připravený na to, že zanedlouho může na operačním sále ležet pacient z13 kilometrůvzdáleného  Polska. „Domnívám se, pokud mluvíme o endoprotézách, že se řádově může jednat o 150 až 200 endoprotéz za rok. Kapacitu na to máme,“ uvádí zástupce primáře ortopedie nemocnice v Orlové Tomáš Gongol.

Například v sousedním50 kilometrůvzdáleném městě Rybnik, kde sídlí tamní krajská nemocnice, musí lidé na stejnou operaci čekat více než dva roky. A stejně dlouhou dobu musí čekat třeba i na odstranění šedého zákalu. Potvrdil to i pacient Piotr Gruchel, kterého tento zákrok brzy čeká. „Kdyby byla možnost podstoupit ten zákrok za hranicí a platila by ho zdravotní pojišťovna, rád toho využiji v sousední České republice,“ tvrdí.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Na očním oddělení nemocnice v Karviné Ráji jsou schopni okamžitě vyšetřit až 15 zahraničních pacientů denně. „Díky tomu, že VZP neustále snižuje kapacitu nasmlouvané péče, máme volné kapacity pro operace šedého zákalu. Můžeme ihned operovat a můžeme nabídnout i plastické operace nebo operace zeleného zákalu,“ informuje primář očního oddělení nemocnice v Karviné Ráji Jiří Slepánek.

Problém spočívá v tom, že v Polsku, stejně jako v naší republice zatím novou evropskou směrnici, která umožňuje léčení ve  kterékoliv evropské zemi, neschválily parlamenty. Podle polského ministerstva zdravotnictví začnou nová pravidla fungovat od Nového roku. „Musíme vyrobit dvojjazyčné webové stránky a informované souhlasy,“ dodává náměstek hetjmana Moravskoslezského kraje Jiří Martinek (ČSSD).

To, že by čeští pacienti vyjížděli za operacemi do zahraničí, ministr zdravotnictví nepředpokládá. „Někdy je péče v zahraničí dražší, takže tam by potom musela souhlasit pojišťovna, ale pacient by si musel ty rozdíly doplatit,“ vysvětluje ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát (nez.).

Kdy nová  pravidla pro poskytování zdravotní péče napříč evropskými zeměmi schválí nově zvolený český parlament zatím není jasné.