Protiromské protesty se obešly bez větších konfliktů

Praha, Ostrava - V Ostravě, Plzni a Českých Budějovicích se demonstrovalo proti menšinám. Všechny akce se obešly bez větších konfliktů. Nejvíce lidí, asi tři sta, se sešlo v Ostravě. Snažili se dostat k ubytovnám pro sociálně slabé v centru města, zastavila je ale policie. Podobně dopadl průvod radikálů, který prošel plzeňskou částí Bory - policisté je oddělili od jejich odpůrců a k potyčkám tak nedošlo. Na protiromskou demonstraci v Českých Budějovicích dorazilo kolem dvaceti lidí.

Pochod v Plzni nazvali organizátoři jako protest proti porušování práv slušných občanů ČR a proti upřednostňování jedné skupiny osob. Akce začala odpoledne projevy organizátorů zaměřenými proti Romům a jiným menšinám. „Jmenujeme se Čechy, Česko, Česká republika, proč bych tady měl brát jakýkoliv ohled na jakoukoliv menšinu?“ promlouval jeden z organizátorů Ladislav Vladař. Domáhal se také legislativních změn, které podle něj může prosadit v Parlamentu jedině ultrapravicová strana.

Demonstrace ve státní svátek (zdroj: ČT24)

Po krátkých projevech se průvod s několika vlajkami a transparentem za zpěvu nacionalisticky laděných textů vydal na pochod. Po několika stech metrech byla v parčíku aktivnější skupinka odpůrců, kteří na pochodující pokřikovali a pískali, policie ale obě skupiny nepustila k sobě.

Jen dvě desítky lidí se zúčastnily protiromské demonstrace v Českých Budějovicích. Protest začal ve 14:00, účastníci pak přešli přes Lannovu a Husovu třídu na Jiráskovo nábřeží. Během půldruhé hodiny trvající akce policie nemusela zasahovat.

V Praze naopak lidé Romy podpořili

Lidé se sešli ale i na podporu Romů - v podvečer se na pražském Staroměstském náměstí shromáždilo asi 50 účastníků celoevropské konference UNITED for Intercultural Action, která se v těchto dnech koná v Praze. Několikaminutové provolávání hesel proti extremismu završili po 17:00 minutou ticha před Staroměstskou radnicí kolem transparentu „OSTRAVA, STOP NAZI MARCH“.

Akci svolali narychlo jako takzvaný flash mob prostřednictvím sociálních sítí. „Je to vyjádření solidarity nejen s romskou komunitou v Ostravě, proti které jsou pořádány pravidelné pochody pravicových extremistů a populistů, ale se všemi podobně ohrožovanými, marginalizovanými skupinami po Evropě, ať to jsou muslimové, Romové, migranti nebo například Židé,“ uvedl za pořadatele Miroslav Prokeš. UNITED představuje mezinárodní síť 550 organizací působících v celé Evropě vystupujících proti rasismu, fašismu a nacionalismu.