Sdružení z Olomouce organizuje veřejný protest proti Šantovce Tower

Olomouc – Členové občanského sdružení Za krásnou Olomouc chystají shromáždění proti plánovanému záměru Šantovka Tower. Výškovou budovu, která má vyrůst vedle obřího obchodního centra Galerie Šantovka, kritizují památkáři, architekti i stovky signatářů protestních petic. Magistrát jí ale teď dal zelenou. Jeho odbor památkové péče se vyjádřil kladně.

Je to poprvé, co město povolilo postavit obrovské nákupní centrum, které právě dnes otevřelo, v centru města, přímo vedle jeho historického jádra. Ostatní nákupní areály jsou na periferii. Jedinečné panorama historického centra má teď ještě narušit sedmdesát pět metrů vysoká budova Šantovka Tower, která má být spolu s radnicí druhou nejvyšší v Olomouci.

Záměr odmítli památkáři z Národního památkového ústavu, z jeho olomoucké pobočky i centra, včetně vědecké rady. Před několika dny však odbor památkové péče olomouckého magistrátu vydal k záměru kladné vyjádření. „V peticích jsme vyzývali zástupce města, aby hájili svěřené hodnoty. To se zjevně nestalo,“ uvedl Tomáš Pejpek ze Sdružení za krásnou Olomouc, které svolává veřejný protest na příští úterý. Doplnil, že primátor nesplnil slib, že než se úřad k záměru investora vyjádří, projedná ho zastupitelstvo. „Teď je magistrát s investorem na jedné lodi a žádá spolu s ním o vydání povolení stavět," shrnul Tomáš Pejpek.

Zástupci Národního památkového ústavu v čele s ředitelkou Naděždou Goryczkovou se shodli, že výšková budova by nenávratně poškodila historické panorama Olomouce, jejíž památková rezervace patří k největším a nejcennějším v Česku. Poukazovali také na to, že nejde o nějak výjimečnou architekturu. Podle nich jsou budovy Šantovky architektonicky nepřesvědčivé, urbanisticky nepřínosné.

Organizátoři protestu i zástupci památkového ústavu také upozorňují na to, že lokalita je legislativně chráněná. „Návrh Šantovka Tower prolamuje ochranné pásmo, jež bylo zřízeno právě proto, aby ochránilo vzhled historického jádra jako celku, jeho lidské měřítko a pohledovou dominanci historických veřejných a církevních staveb,“ uvedla vědecká rada Národního památkového ústavu.

Zástupci investora to odmítají, tvrdí, že ochranné pásmo nenaruší. „Nezávazný posudek magistrátu nám dal za pravdu. Je kolem toho zbytečná hysterie,“ řekl za investorskou společnost SMC Develompemnt Richard Morávek. Kritiku odvrací i hlavní architekt Šantovky Robert Bishop. „Jsme přesvědčeni, že všechny proporce a dimenze jsou odpovídající. Výšková budova je elegantní, z kvalitních materiálů. Nenarušuje panorama, ale kvalitně ho doplňuje,“ prohlásil britský architekt.

Investor Šantovky Tower zatím nemá územní rozhodnutí ani stavební povolení. Pokud je získá, chce začít stavět v příštím roce. Připravený, ale dosud neschválený nový územní plán Olomouce s dalšími výškovými budovami nepočítá, zakázalo to i ministerstvo kultury. Pokud ale firma dostane povolení ještě v době platnosti starého územního plánu, může Šantovka Tower začít růst. Galerie i výšková budova mají být součástí celé nové čtvrti Šantovka.