Šantovka s dvěma sty obchody má místo v srdci Olomouce. Otevírá v pátek

Olomouc – Nové olomoucké nákupní centrum Galerie Šantovka tento pátek otevírá. Na blížící se slavnostní okamžik už několik týdnů poutá velký svítící objekt výtvarníka a hudebníka Milana Cajse ve tvaru srdce, který je umístěný na střeše obilného sila vedle galerie. Připomíná, že ambiciózní Šantovka má místo v srdci Olomouce.

Komplex, který se zařadil mezi deset největších obchodních center v zemi, stojí skutečně v srdci města, nedaleko jeho historického centra. Společnost SMC Development ho vybudovala za dva a půl roku, stálo jí to přes tři miliardy korun. V Galerii Šantovka vznikne patnáct set pracovních míst. Zákazníci najdou na ploše čtyřicet šest tisíc metrů čtverečních dvě stě obchodů.

Uprostřed nového nákupního centra bude hypermarket Interspar. Lidé se mohou těšit i na značky, které se v regionu dosud neobjevily. Svůj první obchod v Česku otevře v Šantovce třeba luxusní butik La Martina. „Zvláštností je, že obchody jsou řazeny podle typu prodeje. Ocení to, myslím, zejména muži,“ uvedl manažer galerie Petr Navrátil.

Asi patnáct procent plochy zabírá centrum zábavy a odpočinku. V horním patře Galerie Šantovka otevře společnost Premiere Cinemas multikino, jehož šest kinosálů pojme tisíc diváků. Bude tam bowlingové centrum s osmnácti drahami, restaurace, kavárny, dětské koutky, venkovní hřiště a multifunkční plocha pro různé akce pod širým nebem. Vznikne tam i nové divadlo, jehož program bude zaměřený především na rodiny s dětmi.

Galerie Šantovka s tisícovkou parkovacích míst je prvním velkým obchodním komplexem v centru Olomouce. Dosud jezdili její obyvatelé za nákupy na okraj města. Až loni na podzim otevřela v prostorách bývalého obchodního domu Prior menší Galerie Moritz.

Vizualizace budovy Šantovka Tower
Zdroj: ČT24

Podle odborníků začíná být obchodníkům v Olomouci těsno. Rostislav Veselý z realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield řekl, že po otevření Galerie Šantovka se hustota maloobchodních ploch zvýší na 1550 metrů čtverečních na tisíc obyvatel Olomouce, což je zhruba dvojnásobek průměru v zemi.

Obchodní centrum má být součástí stejnojmenné městské čtvrti Šantovka, kterou chce postavit společnost SMC Development. V nové čtvrti, kterou protíná nová tramvajová trať, plánuje i výstavbu komplexu bytových domů a kanceláří. Vyrůst by tam měla také nová výšková budova Šantovka Tower, proti které se postavili zejména památkáři a někteří architekti.