Univerzita Palackého volí nového rektora

Olomouc – Olomoucká univerzita Palackého volí po čtyřech letech nového rektora. O nejvyšší akademický post se ucházejí dva kandidáti: současný rektor Miroslav Mašláň a vedoucí Katedry historie na filozofické fakultě Jaroslav Miller. Dnes oba představovali své vize.

Univerzita Palackého v Olomouci je podle průzkumu agentury Reuters nejprogresivnější vědecká instituce v České republice. Podle obou kandidátů teď stojí škola před obdobím nejistoty a bude muset reagovat na řadu změn a výzev.

Fyzik Miroslav Mašláň je současná hlava instituce. Spektrometry z jím založené laboratoře používají univerzity po celém světě. Na univerzitě také zavedl studium aplikované fyziky a nanomateriálů. „Na vědu je třeba získat prostředky. Cestou zapojení do mezinárodních výzkumných programů, cestou posilování magisterských a studijních programů,“ uvedl Mašláň.

Jaroslav Miller je odchovanec Univerzity Palackého. Absolvoval mnoho praxí na několika světových vysokých školách. V loňském roce ho americký velvyslanec jmenoval ambasadorem prestižního Fulbrightova programu v České republice. „Naší první hlavní ambicí musí být výraznější orientace na zahraniční zdroje financování vědy. Mám na mysli celou řadu finančních nadací,“ míní kandidát na rektora Jaroslav Miller.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Podle řady pedagogů a zaměstnanců je na akademické půdě mnoho dalších problémů, se kterými si musí budoucí vedení poradit. „Opět nejdou odesílat emaily, je to chronický problém, který se tady objevuje opakovaně, informuje vedoucí katedry politologie Tomáš Lebeda.

O tom, který z kandidátů bude moci reagovat na podněty svých kolegů v praxi, rozhodne akademický senát příští týden.