S přicházejícím podzimem trápí Ostravsko opět smog

Ostrava - V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky. Během dne byl téměř na všech měřicích stanicích v regionu překročen imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Podle meteorologů za současnou situaci může inverzní charakter počasí a také slabé proudění větru.

Během dne se na některých místech dostala koncentrace prachu v ovzduší více než na dvojnásobek imisního limitu. Nejhorší vzduch byl v Ostravě-Zábřehu, kde i večer zůstala průměrná koncentrace částic polétavého prachu za 24 hodin na 180 mikrogramech v metru krychlovém, aktuální údaje však naznačovaly mírné zlepšení. Podle meteorologů však během noci prach ze vzduchu nezmizí, smog by mohl skončit zítra.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi i Evropě. Špatné rozptylové podmínky jsou v regionu na podzim a hlavně v zimě. Za znečištění ovzduší může místní průmysl, ale také doprava a kotle v rodinných domech, nezanedbatelný vliv mají podle odborníků i škodliviny přicházející ze sousedního Polska.

Tomáš Vzorek o smogu (zdroj: ČT24)

Obce na Ostravsku se připravují na smogovou sezonu

Obce v Moravskoslezském kraji se připravují na smogovou sezonu a vymýšlejí způsoby, kterými by své obyvatele ochránily před znečištěným ovzduším. Trápí je především lokální topeniště. Už letos měli mít úředníci možnost kontrolovat, čím lidé doma topí. Vláda ale tuto část novely zákona neschválila.

Smog v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK