Česká spořitelna zažalovala bývalé správce OP Prostějov

Prostějov - Česká spořitelna zažalovala dva bývalé insolvenční správce zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov Jaroslava Svobodu a Tomáše Kocvrlicha. Požaduje po nich 209 milionů korun. Peníze získané z prodeje zásob insolvenční správci podle právníků spořitelny, která je největším věřitelem podniku, nezákonně utratili. Svoboda se zdůvodněním žaloby nesouhlasí a považuje ji za absurdní.

Česká spořitelna v žalobě podané k Městskému sodu v Brně vypočítala, že v době úřadování dvou bývalých insolvenčních správců byly prodány zásoby oděvních výrobků za 272 milionů korun, avšak na účtech a v pokladnách na konci jejich funkce v létě 2011 zůstalo pouze 95 milionů korun, z toho 63 milionů korun připadlo na prodané zásoby. Vzniklou škodu tak ČS vyčíslila na 209 milionů korun. 

Právníci České spořitelny tvrdí, že správci výtěžek z prodeje zásob neposílali na zvláštní účet, jak jim spořitelna z pozice zajištěného věřitele nařídila. „Žalovaní nejenže neplnili informační povinnosti dle uvedeného pokynu, ale navíc v rozporu s pokynem a insolvenčním zákonem výtěžek zpeněžení dále spotřebovávali,“ stojí v žalobě.

Podle Svobody šla většina peněz zpátky do provozu podniku. Vypočítal, že výdaje dosáhly 207 milionů korun. Z toho šlo skoro 70 milionů na mzdy zaměstnanců oděvního podniku. 

Česká spořitelna zažalovala dva bývalé správce zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (zdroj: ČT24)